Nincsenek jogai a kreatív mesterséges intelligenciának

LOVOT-robot
Aranyos?
Vágólapra másolva!
Az USA-ban sem jelölhetőek meg feltalálóként a szabadalmakban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben nagy szenzációt keltett a Google állítólag öntudatra ébredt mesterséges intelligenciája, az ügyet a nyilvánosság elé vitt szoftvermérnök még ügyvédet is fogadott a LaMDA számára, hogy a mostanra csak volt munkáltatója ne végezhessen rajta kísérleteket a beleegyezése nélkül. A Google kizárta a LaMDA öntudatra ébredésének lehetőségét, az MI-vel foglalkozó kutatók krémje pedig változatos megfogalmazásokban nonszensznek nevezte Blake Lemoine állítását.

Egymás után mondjuk ki a világ fejlettetbb részein, hogy a gépi rendszerek nem jelölhetőek meg feltalálókként a szabadalmakban Forrás: GROOVE X

Most az ügyhöz lazán kapcsolódó fejlemény történt az Egyesült Államokban, egy amerikai bíróság szerint a mesterséges intelligenciák nem jelölhetőek meg feltalálókként a szabadalmakban, ugyanis nem természetes személyek. Az ügy még 2019-ben kezdődött, Stephen Thaler kutató a Creativity Machine algoritmusa által generált képet próbált szerzői jogi védelem alá vonatni a szabadalmi hivatalban, ám a fenti okból az elutasította a kérelmét. Ezután 2020-ban egy szabadalmi kérvénye is fennakadt ugyanígy a rostán, abban a DABUS rendszerét nevezte meg feltalálóként.

Az utóbbi miatt Thaler pereskedni kezdett, az eljáró bíró 2021-ben a szabadalmi hivatalnak adott igazat, most pedig a felperes fellebbezése miatt indult újabb eljárásban egy felsőbb bíróság is helyben hagyta az ítéletet. A legújabb döntést hozott Leonard P. Stark bíró szerint a releváns törvényben egyértelműen az olvasható, hogy szabadalom feltalálójaként kizárólag természetes személy jelölhető meg, a felperes által felhozott „metafizikai érvelések" figyelmen kívül hagyhatóak.

A döntés nem egyedi, a közelmúltban Ausztrália és az Európai Unió bíróságai is ugyanerre az álláspontra helyezkedtek, bár a Dél-afrikai Köztársaságban nemrég elfogadtak egy DABUS által jegyzett, fraktálgeometrián alapuló ételtároló dobozra vonatkozó szabadalmat.

Thaler még nem merítette ki az összes jogi lehetőségét az Egyesült Államokban, újból fellebbezni kíván az ítélet ellen, ügyvédei szerint az eddigi bírák szűken, szövegelemzésen alapuló módon értelmezték a szabadalmi törvényt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!