Milliárdokat keresett a lopott mobilok feloldásával

Man,In,Handcuffs behind,caught,steel,arrest,bad,thief,concept,prisoner,cell,dange bilincs
illusztráció
Vágólapra másolva!
Papíron 167 évnyi börtönbüntetést is kaphat az elkövetett csalásokért.
Vágólapra másolva!

Elképesztő bűncselekmény-sorozatról adott hírt az USA Igazságügyi Minisztériuma, közleménye szerint egy mára bezárt, franchise rendszerben üzemeltetett T-Mobile kereskedés tulajdonosa 2014 és 2019 között javarészt lopott és talált mobilok százezreit kártyafüggetlenítette illetéktelenül. Emellett a lopott mobilokat a szolgáltatók az IMEI-kódjuk alapján kitiltják a mobilhálózatokról, ezt a blokkolást is képes volt feloldani.

Ipari méretekben oldotta fel illetéktelenül a telefonokat az elkövető Forrás: Shutterstock

A 44 éves Argishti Khudaverdyan viszonteladóként közvetlenül nem fért hozzá a függetlenítéshez és a blokkolás feloldásához szükséges informatikai rendszerekhez, ám adathalászattal és megtévesztéssel a T-Mobile ötvennél is több olyan alkalmazottjának belépési adatait szerezte meg, akiknek módjukban állt elvégezni ezeket a műveleteket.

Khudaverdyan öt év alatt olyan 25 millió dollárt, mai árfolyamon 9,7 milliárd forintot profitált a mellékes üzletből, elsősorban az interneten szerezte a készülékek feloldása iránt érdeklődő ügyfeleket. A férfi pár hónapig egy bűntárssal együtt társtulajdonosa volt egy második T-Mobile márkaboltnak is, a rengeteg pénzükből kaliforniai ingatlanokat, 32 ezer dolláros Audemars Piguet Royal Oak luxusórát, továbbá Land Rovert vettek, plusz Mercedes-Benz S63 AMG és Ferrari 458 luxuskocsikat lízingeltek.

A férfi identitáslopásért legalább két év börtönbüntetést kaphat, míg az összes többi csalással, pénzmosással, számítógépes rendszerekbe való betöréssel kapcsolatos vádpont

elméletben akár 165 évnyi börtönbüntetésre is elég volna.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!