Drága kis öszvér, de bírja a strapát

Az MSI Summit E13 Flip Evo.
A mellé járó toll nagyon hasznos lehet
Vágólapra másolva!
A tajvani MSI, egyike a legkísérletezőbb számítógépgyártó cégeknek. A Micro Star International bátran nyúl az új megoldásokhoz, aminek eredményeképpen született meg a Summit, azaz Csúcs fantázianevű termékük egyik legkülönlegesebb változata.
Vágólapra másolva!

A 13,4 hüvelykes Summit Evo Flip több szempontból is szokatlannak számít. Az egyik leglátványosabb ezek közül, hogy a képarány nem a megszokott 16:9-es, hanem 16:10-es, amitől sokkal inkább "négyzet-szerűnek" tűnik a kijelző. E megoldás előnye a cég szerint, hogy közelebb esik az aranymetszés szabályához, és emiatt az emberi szem harmonikusabbnak, esztétikusabbnak látja, mint a hagyományos készülékeket. Az mindenesetre tény, hogy ez a megoldás kínál előnyöket, ha például valaki dokumentumokat vagy weboldalakat olvas, viszont a játékokhoz és filmekhez nem passzol annyira. Korábban ezzel a formavilággal kísérletezett a Microsoft is egyes Surface modellek esetén, tehát nem mondanánk, hogy teljesen új útra lépett az MSI, de tény, hogy Summit E13 Flip Evo kialakításával kilóg a sorból.

Az MSI Summit E13 Flip Evo kétféle színben érhető el. Forrás: Origo

Mint ahogy azzal is, hogy a képernyője teljesen kihajtható, és ezáltal a termék tabletként is használható. Ezek után már nem okozhat meglepetést, hogy a kijelző érintésérzékeny, ami remek dolog. Mint ahogy az is, hogy a gyártó a dobozába pakolt egy speciális tollat is, amelynek segítségével még jobban kihasználhatóak az így adódó lehetőségek.

Szép vékony. Forrás: Origo

A Full HD+, azaz 1920 x 1200 képpont megjelenítését szavatol képernyő egyébként IPS LED LCD technológiára épül, ami korrekt, de azért nem extrémen kiemelkedő képminőséget szavatol. A színek természetesek, de nem olyan gyönyörűek, mint amiket az OLED-es laptopoktól "kapunk". A modell képes a HDR anyagok megjelenítésére, és a fényerő kellően magas ahhoz, hogy érzékelhető legyen ez a hatás. A mozgásmegjelenítés rendben van, hibákba ugyanis nem futottam bele, ám tény, hogy a panel csak 60 Hz-es, azaz másodpercenként ennyi képkocka megjelenítésére képes. Ez azoknak lehet fontos, akik alapvetően játékra keresnek hordozható számítógépet, hiszen arra jobbak a 120 vagy 144 Hz-es készülékek.

Teljesítmény és hardver

És, ha már itt tartunk, akkor muszáj megemlíteni, hogy a játékosoknak már csak azért sem az MSI Summit E13 Flip Eo a legjobb megoldás, mert a különálló videókártya hiányzik belőle. A grafikus megjelenítésért így az Intel Iris XE integrált chip felel, ami a komplex 3D-s szoftverekhez már egyszerűen kevés.

Közelről is jó a kép. Forrás: Origo

Nyiván egy olyan komponens megdobta volna az árat, a fogyasztást és a méreteket is, és hát be kell látni, hogy ezt a modellt nem játékra, vagy tervező szoftverek futtatására szánják. Az átlagos, hétköznapi használatra viszont ez a notebook kiválóan megfelel. A 12. generációs Intel Core i7 processzor, 16 GB DDR5 RAM-mal megtámogatva remek sebességet, nagy stabilitást szavatol. 1 TB-os, szuper gyors SSD található benne, tehát a tárolókapacitásra sem lehet panasz. Mint ahogy az üzemidőre sem, hiszen a 70 Wh-s akkumulátor nagy erőssége. Ez a telep akár 16 órányi működésre elegendő energia elraktározását szavatolja, ráadásul 90 perc alatt 60 százalékos szintre tölthető az akkumulátor.

A klaviatúra remek. Forrás: Origo

A hűtés megfelelő, hiszen durva átforrósodást nem tapasztaltunk, a beépített mikrofonos webkamera pedig korrekt képminőséget produkál. A beépített audió rendszer meglehetősen alapszintű, hiszen a hangzás, és maga a hangerő is átlagos, bár az is tény, hogy hibákat nem tapasztaltunk. Zenehallgatásra kevés, de filmezésre, videózásra, podcastok, hangoskönyvek hallgatására így is megteszi, ha valakinek nincsenek nagy igényei. A szigetes billentyűzet rendben van, bár értelemszerűen a numerikus, azaz számokat tartalmazó szekció innen hiányzik, mert ennek már nem tudtak helyet szorítani. A gépelés a tapasztalataim alapján kényelmes, a háttérvilágítás pedig sötétben nagyon jól jön. A beépített egérről is csak jókat lehet mondani: Kellően nagy, a stabilitása megfelelő, a tapintása pedig kellemes.

Bizonyítvány

Az MSI Summit E13 Flip Evo nálunk járt, legnagyobb tudású verziója egy méregdrága darab. 700 000 forint az ajánlott fogyasztási ára, de az tény, hogy az alkalmazott alkatrészek és kapcsolódó szolgáltatások is felső kategóriásak. Az egyébként a külsején is meglátszik, hogy nem egy hétköznapi darab, hiszen a fekete modell vastag aranyszínű díszítést kapott, ami meglehetősen figyelemfelkeltővé teszi a megjelenését.

A mellé járó toll nagyon hasznos lehet Forrás: Origo

A MIL-STD 810G minősítésű, azaz strapabíró modell súlya csupán 1,35 kilogramm, a vastagsága másfél, a szélessége pedig csak 30 centi. Mindennek köszönhetően pedig egészen könnyen és egyszerűen hordozható, hiszen akár egy kisebb táskába is gond nélkül befér. Annak tudjuk jó szívvel ajánlani, aki egy olyan mobilis, kellően nagy teljesítményű, kiemelkedő üzemidejű, rendkívül sokoldalú laptopot keres, amely a külsejével is jelzi tulajdonosának társadalmi státuszát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!