Méregdrága lesz az orosz processzoros laptop

bitblaze titan bm15 laptop notebook baikal-m1
Yana Brysh, a BitBlaze anyacégének kereskedelmi vezetője a Titan BM15 prototípusával
Vágólapra másolva!
Pedig teljesítményre csak okostelefonos ligában játszik a BitBlaze terméke.
Vágólapra másolva!

A tavasszal bevezetett alternatív importálási lehetőségeknek köszönhetően jelenleg nincs hiány az informatikai eszközökből az orosz piacon, inkább csak olyan nyűgökkel szembesülnek a vásárlók, mint például egyre nehezebb gyárilag orosz gombkiosztású laptopot vagy különálló billentyűzetet vásárolni.

A BitBlaze szerint így néz majd ki a Titan BM15 tömeggyártás kerülő változata Forrás: BitBlaze

Most az orosz BitBlaze gyártó előállt egy nyugati beszállítóktól elméletileg kevésbé függő laptoppal, a Titan BM15 várhatóan novemberben kerülhet tömeggyártásba. A 15,6 hüvelykes és 1920×1080 pixeles kijelzőjű gép nagy érdekessége, hogy a megszokott AMD vagy Intel processzor helyett Baikal-M1 rendszerlapkát használ.

Az orosz Baikal Electronics terméke 28 nanométeres csíkszélességű, nyolc darab ARM Cortex-A57 processzormagot tartalmaz, a grafikus vezérlője pedig ARM Mali-T628. A piacon elérhető termékekben 7-8 éve megjelent alaptechnológiáról van szó, teljesítményre a Linuxot futtató laptop vélhetően egy kedvező árú okostelefonnal lehet egy ligában.

Egyelőre sok a kérdés a Titan BM15 körül, például az sem tisztázott, hogy mennyi készülhet belőle, miután a Baikal-M1 chipet rendkívül limitált mennyiségben csak a TSMC gyártotta egy ideig. A legvalószínűbb magyarázat, hogy BitBlaze a rendszerlapkából elfekvő készlet egy részéhez jutott hozzá, így korlátozott darabszámban lehet képes előállítani a laptopot.

Yana Brysh, a BitBlaze anyacégének kereskedelmi vezetője a Titan BM15 prototípusával Forrás: Yana Brysh / Vkontakte

Ezt megerősíteni látszik a laptop konfigurációtól függően nettó 100-120 ezer rubeles, avagy 614-736 ezer forintos várható ára is, ez sokkoló összeg egy efféle gépért cserébe.

Kuriózum lehet a noteszgép, nem pedig tömegtermék.

A BitBlaze Titan BM15 további specifikációi közül kiemelhető a 16 GB DDR4 memória (maximum 128 GB támogatott), a 250 vagy 512 gigabájtos M.2 SSD háttértár, a WiFi, a Bluetooth, az USB 3.0 Type-C csatlakozó, a négy klasszikus USB, az audio Jack hangcsatlakozó, továbbá a HDMI kimenet. A 2,2 kg körüli laptop általános használat mellett olyan 5 órányi akkus üzemidőt kínálhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!