A lángok felcsapása előtt jelzi az erdőtüzet a Vodafone

tűz, Szardinia
A picture taken and released on July 25, 2021 by the Italian Firefighters "Vigili del Fuoco" shows fire crews near the sits of a fire burning actively around the town of Oristano, on Sardinia island. - Firefighting aircraft from France and Greece arrived in Italy on July 25, 2021 following an appeal for help in taming fires raging across parts of Sardinia that have forced hundreds of people from their homes. (Photo by Handout / Vigili del Fuoco / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO - ITALIAN FIRE FIGHTERS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Nagyban csökkenthetőek a károk a korai előrejelző rendszerével.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozással járó hőhullámok fokozzák az erdőtüzek kockázatát, melyek világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek. Bár leginkább a trópusi és boreális régiók vannak veszélyben, a tavaszi és nyári időszakban Magyarországon is fordulhatnak elő erdőtüzek – idén júliusban a Bükkben emésztett fel jelentős területet egy futótűz.

Olasz tűzoltók küzdenek az erdőtüzzel 2021. július 25-én Szardíniában Forrás: AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO - ITALIAN FIRE FIGHTERS

Mivel a száraz, fás, bozótos területeken a lángok gyorsan terjednek, a tűz mielőbbi észlelése és a tűzoltás megkezdése kulcsfontosságú az erdőterület védelme érdekében. Ebben nyújthat segítséget a Vodafone felhő alapú IoT riasztórendszere, amely még az „aranyórában" lehetővé teszi a reagálást.

Tavaly Szardínián és a Földközi-tenger más térségeiben több erdőtűz is pusztított, összesen 20 000 hektáron csaptak fel a lángok. A tüzek következtében 1000 ember kényszerült elhagyni az otthonát és 30 millió méh veszett oda. Az ehhez hasonló erdőtüzek a globális CO2-kibocsátás 20%-áért felelősek, leküzdésük pedig nagyjából 5 milliárd dollárba kerül.

A Vodafone Business ezért egy új, IoT ultrakorai erdőtűz-észlelő rendszert állít fel Szardínia azon régiójában, amelyet 2021 nyarán az erdőtüzek leginkább sújtottak: a Mesh Gateway hosszú élettartamú, alacsony fogyasztású, nagy hálózati kiterjedésű (LPWAN) érzékelői a fákra helyezve az úgynevezett parázslási fázist detektálják, így azelőtt riasztanak, hogy a tűz elterjedne.

Ez jelentősen lerövidíti a reakcióidőt és segít megóvni az erdő többi területét a gyorsan terjedő futótüzektől. A felhőalapú megoldás legnagyobb előnye, hogy sokkal gyorsabb riasztja a hatóságokat, mint például a kamerás vagy műholdas rendszerek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!