Részben javítható a MacBook Air túlmelegedése

Apple MacBook Air M2 chippel
Vágólapra másolva!
Egy olcsó módosítással háromszor annyi ideig mehet csúcsteljesítményen.
Vágólapra másolva!

A napokban fény derült az Apple M2 rendszerlapkás MacBook Air laptop egy kellemetlen hibájára, folyamatosan teljes processzorterhelést okozó feladatok során pillanatok alatt tűzforróvá válik a processzora. A túlmelegedés elkerülése érdekében a gép erősen korlátozni kezdi a csúcsteljesítményt, ami miatt tovább tart végrehajtani a számításigényes feladatokat, vagy épp lecsökken a játékokban a képkockasebesség. Ez a probléma már az M1 chipes elődjében is jelen volt, ráadásul az jobban lassult, míg a szintén M2 chipes MacBook Prót a nagyobb teljesítményű hűtése miatt nem érinti a gond.

Most érkezett egy részleges csináld magad megoldás az új MacBook Air túlmelegedésére, a Max Tech YouTube-csatorna házigazdája további hővezető padokat tett a forrófejű alaplap és a termelt hő leadására szolgáló hűtőborda közé, ezzel növelve a hűtési teljesítményt.

Az anyagáron 15 dolláros moddolással jelentős előrelépést ért el, a processzor teljes terhelésére használt Cinebench R23 tesztprogram alatt korábban 28 másodperc után volt kénytelen visszavenni a tempóból a laptop, ez 108°C hőmérséklet elérésekor történik meg. Az extra hővezető padok telepítését követően 1 perc 23 másodpercig tudott teljes teljesítményen működni a számítógép, azaz

háromszor tovább tudta fenntartani a csúcstempót.

A mostani kísérlet persze inkább csak érdekesség, hiszen a laptop szétszedésével ugrik a jótállás, plusz a gép ragasztásos összeszerelési módszere miatt a döntő többség jobban teszi, ha meg sem próbálja a műtét végrehajtását. További nyitott kérdés, hogy hosszú távon nem okoz-e kárt a maszek javítás, mint például a Steam Deck SSD-modja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!