Bepillanthatnak az otthoni biztonsági kamerák felvételeibe a rendőrök

google nest cam battery biztonsági kamera
Google Nest Cam (Battery)
Vágólapra másolva!
Végzés nélkül csak az Amazon és a Google teszik ezt lehetővé az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Óriási üzletté vált az elmúlt években a csináld magad jelleggel is telepíthető biztonsági rendszerek forgalmazása az Egyesült Államokban, a vevők akár teljesen vezeték nélküli rendszereket is kiépíthetnek az ingatlanaik beltereiben és kültereiben, méghozzá megfizethető áron. A kütyük mellé internetes szolgáltatások is járnak, ezekre előfizetve a kamerák képesek automatikusan feltölteni a felhőbe a felvételeiket, így mondjuk a betörő hiába szedi ki a memóriakártyát a felfedezett biztonsági kamerából, böngészőből és mobilappból elérhetőek maradnak a videók.

Akkuról megy és wifin kommunikál a teljesen vezeték nélküli Google Nest Cam Forrás: Google

A felhős mentés természetesen gyorsan felkeltette a rendőrségek figyelmét, hiszen a polgárok biztonsági kameráinak felvételeihez hozzáférve információkat és bizonyítékokat gyűjthetnek a nyomozásaik során. A vonatkozó törvény értelmében bírói végzés esetén ezeket a felvételeket kötelezően ki kell adniuk a kamerákat forgalmazó cégeknek, azonban nemrég nagy port kavart annak közismertté válása, hogy az Amazon vészhelyzet esetén hajlandó enélkül is átadni a felvételeket.

Most a CNET és a The Verge kérdezősködésének köszönhetően mindegyik nagy gyártó állást foglalt a témában: az Arlo, az Apple, a Wyze, továbbá az Eufy (Anker) csak és kizárólag bírói végzésre hajlandóak kiadni az ügyfelek kamerái által készített felvételeket a rendőrségeknek, míg a Nest márkát birtokló Google az Amazonhoz csatlakozva fenntartja a jogot végzés nélküli átadásra.

Az ügy kapcsán a Google leszögezte, hogy a felvételek bírói végzés nélküli kiadása kizárólag indokolt esetekben történhet meg, ha fennáll annak a lehetősége, hogy így megakadályozható valaki halála vagy súlyos sérülése.

Konkrét példaként bombafenyegetéses, iskolai lövöldözéses, emberrablásos, öngyilkosságmegelőzéses helyzeteket hozott fel.

A cég szerint az illetékes dolgozói minden egyes rendkívüli adatkérési megkeresést egyenként bírálnak el a törvények és a vállalati szabályzat fényében, és megtagadják az indokolatlannak tűnők esetében a végzés nélküli adatszolgáltatást.

A cégek hivatalosan nem kommentálták, hogy értesítik-e a felvételek rendkívüli kiadásáról az érintett ügyfeleiket. A Google Nest névtelenségbe burkolózó alkalmazottja szerint próbálják felhívni rá a figyelmet, ám az értesítést gyakran csak azután kapják meg a felhasználók, amennyiben a rendőrség szerint vége van a vészhelyzetnek.

A Google nem árulta el, hogy mennyi végzés nélküli adatkérést hagy jóvá, míg az Amazon az idei év során július elejéig tizenegy esetben szolgáltatott soron kívül információt az Egyesült Államokban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!