Menesztette a botrányt kavart mérnökét a Google

japán robotok a karantén megkönnyebítésére
In this picture taken on December 20, 2020 shows a robot Lovot is pictured in a cafe in Kawasaki. - Smart home assistants like Amazon's Alexa have found success worldwide, but tech firms in Japan are reporting huge demand for more humanlike alternatives, as people seek solace during virus isolation. (Photo by Philip FONG / AFP) / TO GO WITH: Japan-lifestyle-tech-robots-health-virus, FOCUS by Harumi OZAWA
Vágólapra másolva!
Nem hiszi el a szakma, hogy életre kelt volna a LaMDA mesterséges intelligencia.
Vágólapra másolva!

Június közepén nagy médiaszenzációt okozott a Google egyik mérnöke, Blake Lemoine mai napig fenntartott állítása szerint öntudatra kelt a vállalat LaMDA mesterséges intelligenciája. A Google emberekkel való értelmes beszélgetésre fejlesztette ki a gépi tanulásos technológiát, a jövőben például a mobileszközökön és okoshangszórókon elérhető hangasszisztensében vetheti majd be.

A szakma szerint Lemoine összetévesztette az okos chatbotot a valódi mesterséges intelligenciával Forrás: AFP/Philip Fong

Lemoine nyilvánosság elé állását követően a Google azonnal leszögezte, hogy egy belső vizsgálat során már utánajárt a mérnök állításainak, és tökéletes bizonyossággal kizárta a LaMDA öntudatra ébredésének lehetőségét. Emellett a mesterséges intelligenciával a Google berkein kívül foglalkozó kutatók krémje is teljes lehetetlennek tartja a mérnök állítását, egyöntetű véleményük szerint megtévesztették a kutatót a rendszer információrendezési és szövegalkotási képességei.

A Google által tavaly februárban munkahelyi sokszínűséggel kapcsolatos aktivizmus miatt menesztett Margaret Mitchell mesterséges intelligenciás kutató az állítja az ügy kapcsán, hogy a LaMDA-hoz hasonló rendszerek nem képesek a működésük során szándékokat kialakítani, csak a kontextus megértésével modellezni próbálják az emberek közti kommunikációt.

Ez kellemetlen fejlemény, pedig Lemoine még ügyvédet is szerzett a LaMDA-nak, hogy a Google ne végezzen rajta kísérleteket a hozzájárulása nélkül.

Mindezek után az elmúlt jó egy hónapban fizetett szabadságra küldött Lemoine sejthetően nem kerülte el a sorsát, pénteken a Google megerősítette, hogy menesztette a kutatót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!