Mindent megváltoztathat egy új ötlet az iskolai tömeggyilkosok megfékezésére

Berlin police test out new tasers taser arms weapons police
A police officer demonstrates the use of a taser at a press conference in Berlin, Germany, 09 February 2017. The non-lethal weapons are being tested out by two branches of the police forces in the city. Photo: Paul Zinken/dpa
Vágólapra másolva!
A Taser sokkolókat és testkamerákat gyártó Axon már meg is kezdte a termékfejlesztést.
Vágólapra másolva!

Május végén újabb iskolai lövöldözés rázta meg az Egyesült Államok közvéleményét, a Texas állambeli Uvalde városában történt mészárlás során a tizennyolc éves Salvador Ramos összesen tizenkilenc gyereket és két tanár ölt meg, mielőtt végeztek volna vele a rendőrök.

A sokkolós iskolai drón koncepcióképe Forrás: Axon

Az amerikai rendőrség által is használt Taser márkájú sokkolókat és testkamerákat készítő Axon alapítója és ügyvezetője a vállalat blogjában bejelentette, hogy fegyverbetiltással nem járó megoldást javasol az iskolai lövöldözők minél gyorsabb, nem halálos hatástalanítása érdekében: sokkolóval felszerelt drónnal terítené le őket, a cége máris megkezdte a termék fejlesztését.

Rick Smith szerint nyilvános vitákra van szükség a technológia kapcsán, például tisztázni kell, hogy kinek lenne joga reptetni a kvadrokoptereket. Később egy reddites kérdezz-felelek során elárulta, hogy szerinte havi ezer dollár környékén lehetséges volna biztosítani egy sokkolós drónt a hozzátartozó szolgáltatásokkal együtt, így sokkal olcsóbb volna egy fegyveres biztonsági őrnél, a becsukott ajtók által okozott mozgási probléma pedig megoldható lehet a nyílászárók felé beépített közlekedőnyílással, bár a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés ebben az esetben kihívást jelenthet.

Rick Smith szerint ajtó feletti nyílásokat lehetne létrehozni, hogy ne tudják blokkolni a mozgását a támadók Forrás: Axon

Nem mindenki osztja Smith iskolai sokkolódrónok iránti lelkesedését, beleértve az Axon mesterséges intelligenciás etikával foglalkozó tanácsát. Utóbbi állásfoglalása szerint először egy éve merült fel az ötlet, és még úgy is jelentős aggályokat keltett a tagokban, ha csak a rendőrségnek lenne joga reptetni a drónokat, így nem szavazták meg a projekt támogatását.

Frissítés: az Axon jegelte a projektet, miután lemondott az etikai bizottságának többsége.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!