3 gigabittel hasított az 5G-hálózaton a Galaxy S22

Diverse,Friends,Using,Their,Phones couple,friendship,smartphone,caucasian,boys,togetherness,young a
Diverse friends using their phones
Vágólapra másolva!
Különleges hardverek nélkül, három kommunikációs sávot kombinálva.
Vágólapra másolva!

Világelső technológiai demonstrációt tartott a héten az egyesült államokbeli T-Mobile, az ügyfelek számára ténylegesen rendelkezésre álló 5G-hálózatán 3 Gbps feletti adatátviteli sebességet ért el egy Samsung Galaxy S22-vel. Mindezt ráadásul a jelenleg kapható 5G-s mobilok megfizethetőbb fele által nem támogatott mmWave frekvenciák használata nélkül.

A laboratóriumon kívül sem lehetetlen a több gigabites 5G mobilnet Forrás: T-Mobile USA

A mutatványhoz az 5G Carrier Aggregation (NR CA) technológiát vetette be, ennek keretében három Sub-6 kommunikációs csatornát használt párhuzamosan, kettő darab 2,5 GHz-eset és egy 1,9 GHz-eset kombinált, ezzel létrehozva egy végső soron 210 MHz-es közös csatornát. A helyzetet úgy kell elképzelni, mintha szimultán három különálló netkapcsolat állt volna a telefon rendelkezésére.

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy az átlagos ügyfelek számára mennyi jelentősége van a 3 gigabites átviteli sebességnek, mikor a mobilnetes böngészés, közösségi médiázás, videónézés során egy-két tucat megabit is elég. Ez jogos, másrészt viszont a technológia nagy segítséget nyújthat a terhelés kezelésében, például mikor nagyon sokan csatlakoznak kis földrajzi területen a hálózathoz, így teljesen praktikus találmány a rendelkezésre álló sávok kombinálása.

Jelen pillanatban a Carrier Aggregation csak a szolgáltató 5G-hálózatának bizonyos bázisállomásain érhető el, de idővel mindenhol aktiválni kívánja a T-Mobile USA.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!