Játékra tenyésztett szörnyet próbáltunk ki

A billentyűzet remek, és a háttérvilágítás sem hiányzik.
Vágólapra másolva!
A tajvani MSI jelenleg egyike a számítástechnikai iparág, és azon belül is a notebook szektor legerősebb versenyzőinek. Ennek tökéletes bizonyítéka, hogy a vállalat az elsők között tudott színre lépni az Intel legújabb generációs processzoraival szerelt laptoppal.
Vágólapra másolva!

Ez az MSI Crosshair 15, amelynek első példányai már befutottak Magyarországra is, és mi is kaptunk belőle egy példányt egy villámteszt erejéig.

Ilyet még nem látott a világ

Ráadásul nem is egy átlagos darab futott be hozzánk, hanem a Rainbox Six Extraction Edition névre hallgató változat, amelyet a világ egyik legnagyobb játékfejlesztőjével, az Ubisofttal együtt tervezett meg a vállalat. Az első pillantásra látszik, hogy ez nem egy hétköznapi darab, hiszen egy totálisan egyedi megjelenésű hordozható PC-t sikerült letenni az asztalra a dizájnereknek. Ugyan LED-ek (szerencsére) nincsenek rajta, azonban a sárga-fekete, átmenetes fényezés páratlanná varázsolja a gép külsejét, és mindenki számára jelzi, hogy itt egy egyáltalán nem hétköznapi masináról van szó.

A billentyűzet remek, és a háttérvilágítás sem hiányzik. Forrás: Origo

Biztos akadnak, akiknél ez már kiveri a biztosítékot, hiszen az tény, hogy ezzel a géppel nem igazán lehet megjelenni egy komoly üzleti tárgyaláson. De az is száz százalék, hogy rengetegen vannak, akik pont az ilyen extrém külsőre vágynak, ami kiemeli masinájukat a termékóceánból.

Erre még rátesz egy lapáttal, hogy még a billentyűzet háttérvilágítása is többszínű, amely aztán végképp jelzi, hogy itt nem egy finom, elegáns üzleti gépről van szó.

Mint, ahogy az is, hogy a készülék durván 2,5 centiméter vastag, amivel a mai trendi ultrabookok mellett kifejezetten vaskosnak számít, és arra utal, hogy bizony bivalyerős "motor" került a termékbe. 2,25 kilogrammos súlyát pillekönnyűnek nem neveznénk, azonban vészesen sem sok a tömeg, így mindent összevetve a masina viszonylag kényelmesen hordozható. A borítása műanyag, amely nem ropog, nem hajlik, viszont tény, hogy a nedvesség, az izzadságfoltok és a szennyeződések markánsan meglátszódnak rajta, szóval a termék hamar koszolódik.

Játékra termett Forrás: Origo

A képernyőt övező káva nincs egy síkban a kijelzővel, és nem is olyan vékony, mint amit a trendi lifestyle laptopoknál megszokhattunk. A notebookról természetesen nem hiányzik a kötelező HDMI port, valamint elhelyeztek rajta USB (2.0, 3.2, Type-C) , illetve Ethernet csatatolókat is, és természetesen a fejhallgató portot sem spórolták ki. Azonban a DisplayPort kimenet és a memóriakártya olvasó is hiányzik róla, ami azért egy picit fájt.

Izom-izom hátán

A külső alapján azt vártuk, hogy az MSI Crosshair 15 egy erőgép lesz, és ebben nem is kellett csalódnunk. Egy 12. generációs Intel Adler Lake-S architektúrára épülő Core i7-12700H processzor kapott benne helyet 2x16 GB DDR4 RAM, valamint egy NVIDIA RTX 3070 (8 GB) grafikus kártya társaságában. Ez pedig bivalyerős hardvert jelent ma a hordozható számítógépek szektorában. A teljesítményre ebből fakadóan nem is lehet panasz, bár természetesen a csúcs asztali gépekkel azért nem kelhet versenyre a masina.

Általános hétköznapi használatra kiváló választás, csak épp erre indokolhatatlanul drága. Forrás: Origo

Mindenesetre kisebb kompromisszumokkal minden mai csúcsjáték elfut rajta, és az erőforrásigényes 3D tervező- vagy grafikus alkalmazások is gond nélkül használhatóak rajta. Az ultranagy felbontású HDR médiaállományokkal is elboldogul, illetve az átlagos hétköznapi használat során is villámgyors értelemszerűen. Egy szó, mint száz, egy kegyetlenül combos masinát rakott le az asztalra az MSI, a Crosshair 15 egy kőkemény erődemonstráció.

Képernyő

És képminőség terén sem lehet okunk panaszra, ugyanis az átlagos Full HD-nál lényegesen nagyobb felbontású, 15,6 inches WQHD, azaz 2560 x 1440 képpont megjelenítésére képes kijelzővel látták el, amelynek képfrissítési rátája 165 Hz. Tehát a részletesség óriási, és a megjelenített képkockák számára sem lehet panasz, ami a játékosok számára kiemelten fontos lehet. Az IPS panel átlagos, 1100:1 kontrasztarányt produkál átlagos színhűség, ám kiemelkedő színpontosság mellett.

A káva nem kifejezetten vékony. Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítés pazar, hibákat, azaz szaggatást, akadozást vagy szellemképesedést egyáltalán nem tapasztaltunk. A maximális fényerő nem túl nagy, épp hogy eléri a 300 nitet, de mivel egy ilyen masinát alapvetően amúgy is beltéri használatra szánnak, valamint a HDR anyagok visszaadása sem megoldott, ezért ez nem különösebb probléma.

Energia, hang, kezelhetőség

A szigetes elrendezésű klaviatúra elsőosztályú. A gombok nyomásútja és ellenállása is megfelelő, az órákon át tartó gépelés is kényelmes, valamint a numerikus pad sem hiányzik. A tapipad viszont lehetne nagyobb is, valamint a gombok is hiányoznak rajta, viszont legalább nem lötyög. 83 Wh-s akkumulátor került bele, ami az átlagosnál nagyobb kapacitás, amire viszont a kiemelkedő teljesítmény, valamint az megszokottnál nagyobb fogyasztású képernyő miatt szükség is van.

Az üzemidő emiatt finoman szólva sem kiemelkedő, hiszen ha teljes gázzal pörög a hardver, akkor be kell érni 5 órával, de ha óvatosan használjuk, akkor akár a 12 órát is elérheti.

A beépített 2x2 wattos hangrendszer nem valami nagy durranás, hiszen a hangzás terén hozza a megszokott notebookos minőséget. Azaz a mélyek hallhatatlanok, a hangerő kicsi, de a játékokhoz és filmekhez ez is elég lehet, ha valakinek nincsenek nagy igényei.

Az MSI Crosshair 15 Rainbox Six Extraction Edition 750 000 forintba kerül, ami bárhogy nézzük igen sok pénz,

de mivel sajnos a költségek ebben az iparágban kegyetlenül elszálltak a COVID és a külső ellátási nehézségek miatt, ezért a tudásához képest ez sajnos egy teljesen reális ár. Ez a notebook egy kifejezett életképes, abszolút jól használható masina, amit mindenkinek tudunk jó szívvel ajánlani, aki az átlagosnál komolyabb igénybevételhez, tehát például játékokhoz, vagy videóvágásra, tervezésre keres egy hordozható számítógépet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!