Csúcs videókártyát kötöttek a Steam Deckre

steam deck
Steam Deck, házibarkács Radeon RX 6900 XT videókártyával
Vágólapra másolva!
Különféle megkötések mellett, de működik vele a Radeon RX 6900 XT.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül neveztük számos alkalommal kézikonzolnak álcázott számítógépnek a Steam Decket, most egy youtuber a helyzet által kínált ziccert kihasználva összeboronálta a Valve konzolját egy asztali számítógépes Radeon RX 6900 XT videókártyával.

A tudomány nevében elvégzett kísérlet során az ETA Prime csatorna házigazdája kiszedte az M.2 SSD háttértárat a Steam Deckből, majd egy M.2 → PCIE adapterrel rádugta az AMD csúcs videókártyáját, és persze külső tápegységre is szüksége volt a Radeon életre keltéséhez. A kézikonzollal gyárilag érkező SteamOS jelenleg csak a belső háttértárról hajlandó elindulni, így a youtuber microSD kártyára telepített Windows 11 alatt tesztelte a házibarkács sufnituning működését.

A külső videókártya sejthetően csodákat tett, a 3DMark szintetikus méréseiben majdnem tízszeres volt a teljesítménynövekedés, a The Witcher 3 Ultra beállításokkal és 4K felbontásban 100+ képkockás sebességet produkált, míg a GTA V ugyanezen beállítások mellett hozta a 60+ képkockás tempót.

Sajnos a Cyberpunk 2077-hez és God of Warhoz hasonló modern címeknél már erősen visszavett beállítások mellett sem sikerült ennyire lenyűgöző eredményt elérni. Ennek fő okát a Steam Deck és a külső videókártya közti PCI Express 3.0 x4 adatkapcsolat jelentette, a rendkívül limitált sávszélesség miatt nem lehetett kihasználni a Radeont, nem volt elég gyors az adatcsere.

Kontextusként még a Radeon RX 6500 XT sem hajtható ki ilyen adatkapcsolattal, pedig az ideális körülmények között sem a teljesítményéről híres.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!