Bő 13 milliárdot lopott a Yale Egyetem dolgozója

Jamie Petrone-Codrington
Jamie Petrone-Codrington
Vágólapra másolva!
Informatikai eszközök ezreit vette az intézmény pénzén, olyan 90 százalékukat eladta.
Vágólapra másolva!

Kínos botrányba keveredett a világszerte híres Yale Egyetem, az orvostudományi karának volt pénzügyi vezetője az évek során 40,5 millió dollár, olyan 13,5 milliárd forint értékben vásárolt különféle kütyüket az intézmény számlájára, amelyeket aztán eladott egy csalásért már elítélt tulajdonosú vállalatnak.

Jamie Petrone-Codrington Forrás: Jamie Petrone-Codrington / Instagram

A 42 éves Jamie Petrone-Codrington 2008 óta dolgozott az egyetemen, az intézmény pénzén 2013-tól kezdve vásárolt különböző informatikai eszközöket. A lebukás éveken keresztüli elmaradásával a nő egyre bátrabbá vált, ám egy anonim füles miatt 2020-ban belső vizsgálat indult ellene, amely alapján 2021 januárjáig apránként nyolcezer darab iPad és Surface Pro tabletet rendelt. Ezután tavaly május vége és augusztus közepe között 2,1 millió dollár értékben „shoppingolt" az egyetem pénzén, ezek közvetlenül a felvevőként funkcionáló vállalat címére lettek kiszállítva.

Saját bevallása szerint az általa beszerzett eszközök úgy 90 százalékát lopta el a nő.

Petrone-Codrington hétfőn bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott csalási vádakban, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, várhatóan júniusban születhet elsőfokú ítélet az ügyében. A férjét nem vádolták meg semmivel, pedig a piszkos pénz egy közösen birtokolt cég számlájára került a tettestárstól.

A lopással szerzett pénzt a nő legkülönfélébb luxusholmik beszerzése mellett ingatlanok és autók vásárlására költötte, az egyetem legalább részleges kártalanítása érdekében többek közt négy házat és hat prémium autót foglaltak le tőle.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!