Nagyot nőtt tavaly a használt mobilok piaca

lg google android mobil okostelefon smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Részben a legújabb 5G-s készülékek iránti kereslet felelős a jelenségért.
Vágólapra másolva!

Érdemi mozgolódásra lett figyelmes a felújított mobilok piacán a Counterpoint Research piackutató cég, adatai szerint 2021-ben globálisan 15 százalékkal emelkedett a másodkézből vett telefonok száma. A klasszikus egyéni adásvételek helyett jelen esetben elsősorban a mobilszolgáltatóktól felújítva beszerzett készülékekre kell gondolni.

A kép csak illusztráció Forrás: Zain Ali / Pexels

A messze legnagyobb növekedést az indiai (+25%) és a latin-amerikai (+29%) piacokon mérte a Counterpoint, míg az USA esetében a nagy átlagot jelentő 15 százalékkal lódultak meg az eladások. A kínai és európai piacokon 10%, a délkelet-ázsiaiakon 12%, míg Afrikában 4% volt a növekedés.

A vállalat szerint a másodkézi mobilvásárlás nagy lendületében jó néhány faktor szerepet játszott, például sokan éltek a szolgáltatók készülékbeszámítási lehetőségeivel az 5G-s mobilok megvétele érdekében, az új telefonok forgalmazásáról ismert kereskedések egyre gyakrabban kínálnak használt modelleket is, a félvezetőhiány pedig drágulást és ellátási zavarokat hozott az új eszközök piacán.

Átlagosan 15 százalékot nőtt tavaly a használt mobilok piaca Forrás: Counterpoint Research

További említésre érdemes tényezők, hogy sokaknak volt szüksége az otthoni vagy hibrid munkavégzés miatt másodlagos mobilra, továbbá nőtt a fogyasztók fenntarthatósággal és környezetvédelemmel kapcsolatos tudatossága.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!