Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

apple airtag nyomkövető
Apple AirTag
Vágólapra másolva!
Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét.
Vágólapra másolva!

A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő követőkütyükhöz, azonban az olcsó Apple AirTag megjelenésével végleg kibújt a szellem a palackból, az Egyesült Államokban látszólag máris sporttá vált a termékkel való visszaélés.

Apple AirTag Forrás: Apple

A Motherboard ennek kapcsán szeretett volna képet kapni az AirTag követési riasztásának hatékonyságára, így közérdekű adatigényléssel fordult számos rendőrséghez, közülük nyolc összesen 150 beszámolót bocsátott a rendelkezésére.

A nem reprezentatív merítés alapján a követőeszköz védelme az esetek pontosan harmadában volt képes felhívni az áldozatok figyelmét a követésükre, míg a további száz esetben egyéb módon derült fény az AirTag jelenlétére.

Az elkövetők konfrontáció hatására bevallották a követést, vagy az áldozataik autóinak átvizsgálásakor kerültek elő a kütyüik.

További érdekesség, hogy a legtöbb airtages követési ügyben a párkapcsolatuk véget érésébe beletörődni képtelen férfiak voltak az elkövetők, az ellopni kívánt autók követése és egyéb okok kisebbségben voltak.

A családon belüli erőszak áldozatainak segítséget nyújtani próbáló Women's Advocates munkatársa szerint a nők kütyükkel való követése körülbelül egyidős a GPS-technológiával, azonban Mary Beth Becker-Lauth tapasztalatai alapján a közelmúltig minden esetben a technológia iránt különösen érdeklődő, vagy konkrétan informatikus férfiak vetették be, ez változott meg az elmúlt évben.

Az emberi jogok digitális térben való védelmével foglalkozó Electronic Frontier Foundation kiberbiztonsági vezetője szerint az egyharmados riasztási arány sikernek nevezhető, főleg mivel szükség esetén felhasználható bizonyítékként. Eva Galperin szerint a valódi sikerességi ráta számottevően magasabb lehet, rengeteg áldozat ugyanis a követőeszköz felfedezése ellenére nem keresi fel a rendőrséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!