Nem okoznak zűrzavart a DisplayPort 2.0-s kábelek

DP-kábelek
Vágólapra másolva!
A DisplayPort 2.0-s tanúsítvánnyal ellátott kábelek a VESA szerint nem okoznak majd olyan zavart, mint a HDMI 2.1-es megoldások.
Vágólapra másolva!

Tavaly derült ki, hogy nem minden HDMI 2.1-es kábel (és port) egyforma: a licenceléssel foglalkozó szervezet meg is erősítette, hogy minden HDMI 2.x-csatlakozást támogató eszköz esetében megjelölhető a HDMI 2.1 támogatása, a fejlett funkciók (mint a VRR) vagy a magasabb sávszélességek csak opcionális tételek.

DP-kábelek Forrás: VESA

A DisplayPort 2.0 esetében már nem lesz ilyen zavaros a helyzet, legalábbis a VESA azt ígéri. A DisplayPort 2.0 akár 80 Gbps-os sávszélességet is kínál, ami 8K-s monitorok esetében 60 Hz-et és HDR-t jelenti, tömörítés nélkül. De négy darab, 4K-s, HDR-es, 60 Hz-es megjelenítővel is boldogul egy ilyen kábel. Vagy egy 4K-s, HDR-es, 240 Hz-es megjelenítővel.

A HDMI 2.1-gyel szemben a DisplayPort 2.0 portoknak támogatniuk kell a protokoll teljes sávszélességét. A kábeleket DP40 és DP80 jelöléssel látják majd el, attól függően, hogy 40 vagy 80 Gbps-os sávszélességet kínálnak – mindkét megoldás visszafelé kompatibilis lesz. A VESA pedig folytatja az első DisplayPort 2.0-s eszközök és monitorok tesztelését.