Letiltja a torrentezést az ismert VPN-szolgáltató

New anti-piracy law comes into effect in Russia man computer video internet social network HORIZONTAL 2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Gyakran specifikusan warezolással reklámozta a szolgáltatását a TorGuard.
Vágólapra másolva!

Meghátrálására kényszerült egy független filmstúdiók által indított perben a viszonylag közismert TorGuard VPN, az üzemeltetője tárgyalótermen kívüli megegyezés keretében vállalta, hogy az egyesült államokbeli ügyfelei esetében minden racionális lépést megtesz a torrentezés letiltása érdekében.

A kép csak illusztráció Forrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

A TorGuard egyike az elmúlt évtizedben gombamód elszaporodott VPN-szolgáltatásoknak, elsősorban hétköznapi számítógépezőket és mobilozókat próbál megszólítani, nem naplózza a tevékenységeiket. A filmipar látókörébe úgy került, hogy a riválisainak javával ellentétben meglehetősen nyíltan a lebukás veszélye nélküli warezolással reklámozta magát, legyen szó geoblokkolás miatt nem elérhető videószolgáltatások eléréséről, a Popcorn Time használatáról, vagy éppen klasszikus torrentezésről.

A potenciális ügyfelek megszólításában minden bizonnyal előnyösek voltak a nem teketóriázó hirdetései és blogbejegyzései (például „Oldd fel a Hulut bárhol a világon!"), ám egyben bizonyítékot szolgáltatott velük arra, hogy tudatosan szerzői jogsértésben kíván segítséget nyújtani. Ezt bajosnak bizonyult kimagyarázni a bíróságon, bár a vállalat próbálta legalább részben hárítani a felelősséget az infrastruktúráját a közelmúltig szolgáltatott QuadraNetre, így a felperesek akarata előtt meghajolva vállalta a BitTorrent protokollos forgalom blokkolását.

A felperesek azonos körülmények között korábban a LiquidVPN-t is tárgyalótermen kívüli megegyezésre kényszerítették.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!