DDR4 és DDR5 memóriát is fogad az ONDA alaplapja

onda h610m+ ddr4 ddr5
DDR4 és DDR5 memóriával is használható az ONDA H610M+ alaplap
Vágólapra másolva!
Szimultán nem lehet mindkét típusú RAM-ot használni benne.
Vágólapra másolva!

A tavaly ősszel megjelent Alder Lake processzorcsaláddal és a hozzá tartozó alaplapi lapkakészletekkel megkezdődött a DDR5 rendszermemória piaci bevezetése, bár az új RAM magas ára miatt az Intel legújabb megoldásai még támogatják az elterjedt DDR4-et is. Ez a Rocket Lake kódnevű, 13. generációs Core processzorokkal idén sem fog megváltozni, bár az Intel állítólag azzal a kéréssel fordult az alaplapok gyártóihoz, hogy a következő generációs termékeikkel már kezdjék meg a DDR4 kivezetését.

DDR4 és DDR5 memóriával is használható az ONDA H610M+ alaplap Forrás: ONDA

Ennek megfelelően jelenleg technológiai átmenet van folyamatban, ez pedig mindig szül a korszak lenyomatának mondható termékeket. Most megérkezett az egyik előre borítékolható megoldás, a kínai ONDA gyártó H610M+ jelzésű alaplapja egy-egy DDR4 és DDR5 memóriafoglalatot is kínál, így a régi és az új típusú rendszermemóriával egyaránt használható.

A két eltérő típusú memória szimultán nem működik, ráadásul mivel DDR4-ből és DDR5-ből is egyetlen modult képes fogadni az alaplap, így a választott memóriatípustól függetlenül csak az egycsatornás mód támogatott.

DDR4 és DDR5 memóriával is használható az ONDA H610M+ alaplap Forrás: ONDA

A memóriahelyzeten túl az ONDA termékének két további érdekessége is akad: egyrészt az M.2 E-key foglalatnak köszönhetően WiFi/Bluetooth modulok fogadására is képes, másrészt pedig PCI Express 5.0 x16 kártyahelyet kínál. Az utóbbihoz kontextus, hogy az olcsó H610 chipsetű alaplapok oroszlánrésze költséghatékonysági okból maradt a PCI Express 4.0 x16 támogatásánál.

Nem világos, hogy az ONDA H610M+ kapható lesz-e Kínán kívül, továbbá mennyibe kerül majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!