Felhasználói adatokat csaltak ki az Apple-től és a Facebooktól

facebook laptop notebook
Vágólapra másolva!
Vészhelyzetekre szánt, hamisított rendőrségi adatkéréseket küldtek a vállalatoknak.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg beszámolója szerint élelmes csalók tavaly több alkalommal is felhasználók személyes adatait szedték ki az Apple és a Facebook (Meta) munkatársaiból, a kapott információkat főként zaklatáshoz és pénzügyi csaláshoz használhatták fel.

A kép csak illusztráció Forrás: Tobias Dziuba / Pexels

A csalók hatóságok képviselőinek adták ki magukat, vészhelyzetekre szánt információkérelmeket hamisítottak. Ezek hitelességét a sürgősségük miatt nem tudják feltétlenül ellenőrizni az Apple és a Facebook illetékesei, jó szándéktól vezérelve így több alkalommal átadták a kért felhasználói adatokat, tipikusan lakcímekre, telefonszámokra, IP-címekre kell gondolni.

A megtévesztést nagyban segítette, hogy a csalók rendőrségi levelezőrendszerekbe betörve efféle adatigényléshez használt űrlapokat találtak, egyes esetekben valódi rendőrtisztek aláírásával tudták beküldeni azokat, ráadásul rendőrségi e-mail-címről. Ilyen körülmények között érthető, hogy miért nem keltettek gyanút a hamisított adatkérések.

2021 első felében a Facebook világszerte 21 700 ilyen vészhelyzeti adatkérést kapott, amelyek 77%-a esetében adott ki információt.

Az ügy kapcsán megszólaltatott Unit 221B biztonsági cég vezető kutatója védelmébe vette az Apple-t és a Facebookot. Allison Nixon szerint a személyes adatokat kiadott illetékesek csendben rengeteg életet mentettek meg az évek során azzal, hogy a kérelmek hitelességének végletekig való firtatása helyett gyorsan átadták a kért információkat a rendfenntartó szervek számára.

Az Apple és a Meta mellett a Discord is beismerte, hogy verték már át hamis adatkérésekkel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!