Kipróbáltunk egy kompakt kamerát, ami az influenszerek kedvence lehet

Sony, vlogger, kamera, ZV-1, kamera, fényképező, teszt
Sony ZV-1 kamera.
Vágólapra másolva!
Könnyen hordozható és jó videós képességekkel is bír a Sony kompakt kamerája.
Vágólapra másolva!

A különféle közösségi oldalak lehetővé teszik, hogy bárki tartalomszolgáltatóvá váljék. Az emberek pedig élnek is e lehetőségekkel, hiszen a YouTube, a Twicht, a Tik-Tok és a Facebook tele van olyanokkal, akik az önkifejezéshez valamilyen vizuális vagy audiovizuális technikát választanak. Magyarul fotóznak, videóznak, sokszor magukat is a középpontba helyezve. E trend kialakulásához elengedhetetlen volt a technológiai eszközök. Azaz az olyan masinák, amelyek bárki által megvásárolhatóak, amelyek kezeléséhez nem kell külön stáb, amelyekkel bárki akár az otthonában is tud készíteni ilyen anyagokat.

Sony ZV-1 kamera. Forrás: Origo

A gyártók is észrevették, hogy létrejött mára egy olyan egyre bővülő célcsoport, akik egy-egy vásárlási döntési meghozatala során arra is figyelmet fordítanak, hogy alkalmas egy adott berendezés ilyen jellegű anyagok elkészítésére.

A Sony emiatt állt elő a ZV-1 típusjelzésű termékkel, amelyet ők szimplán csak vlogkamerának neveznek.

A modell külsőre olyan, mint egy kompakt fényképezőgép, és mivel viszonylag kicsi (10,5 x 6 x 4,3 cm), a súlya pedig csupán 295 gramm. Azaz kifejezetten mobilis, ami nagyon hasznos lehet akkor, ha valaki egyszemélyes tartalomgyártó, hiszen kulcsfontosságú, hogy egyszerre akár több terméket (laptop, állvány, mikrofon, drón stb.) kényelmesen magával tudjon vinni bárhova. 3 hüvelykes, színes, érintésérzékeny TFT LCD kijelzővel látták el, amelyen egyrészt látszik a felvett kép, másrészt pedig a grafikus kezelőfelület segítségével a különféle beállítások is ennek segítségével érhetőek el. Ez a mini kijelző természetesen kihajtható, így ha valaki szemből veszi magát, akkor is figyelemmel követheti, hogy "mit lát a kamera".

A termék része egy jó mikrofon, és egy zajvédő bojt is. Forrás: Origo

A kezeléséhez a szokásos módon a különféle manuális tárcsákra, illetve gombokra van szükség, és ez utóbbiakkal a menürendszerben is navigálhatunk. A már említett grafikus kezelőfelület sajnos meglehetősen bonyolult, a felépítése minden csak nem felhasználóbarát, és magyar nyelven sem kommunikál. A Sonyt a nehézkes vezérlés, a túlbonyolított menük, eldugott fontos paraméterek és funkciók miatt már a múltban is sok kritika érte, és a jelek szerint a cég nem igazán hajlandó figyelembe venni ezeket a meglátásokat. Emiatt pedig viszonylag sok időre van szükség ahhoz, hogy valaki készségszinten sajátítsa el a vezérlést, és bizony a felhasználónak számolnia kell azzal, hogy sokszor kell belelapoznia a használati utasításba még akkor is, ha csak alapdolgokon akar változtatni.

Képminőség, lehetőségek

A termékbe egy saját fejlesztésű Bionz képfeldolgozó processzor és egy 1.0 típusú Exmor RS CMOS-érzékelő került, amely 20,1 megapixeles natív felbontást biztosít. Ez a laikusok számára kevésnek tűnhet akkor, amikor már a telefonoknál is dobálóznak a 100+ megapixelekkel. Viszont az az igazság, hogy pusztán a felbontás nem minden, a képpontok minősége is számít, ráadásul ennél nagyobb részletességre nincs is szükség. A közösségi médiás alkalmazásokhoz, digitális videókhoz és fotókhoz ez a részletesség bőségesen elég. 2,7x optikai zoomot tartalmaz a termék, a gyújtótávolság pedig 9,4–25,7 mm között állítható, azaz a látószög mérete is szabályozható.

Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,
Sony, vlogger, kamera, ZV-1,

A termékből nem hiányzik az optikai stabilizátor, ami hatékonyan segít orvosolni a kézremegésből, mozgásból fakadó anomáliákat. Természetesen kiválasztható a manuális mellett az autófókusz is, mégpedig úgy, hogy bármilyen pontot kijelölhetünk, illetve bekapcsolható az automata tárgy- vagy arckövetés, ami nagyon hasznos lehet, ha mozog a kamera vagy a fő célpontként kijelölt objektum a képen. Tehát ha például egy autóversenyt vesz fel valaki, akkor beállítható, hogy a közeledő-távolodó jármű mindig a lehető legélesebb legyen. A zársebesség 4" – 1/2000 között, az ISO érték 125–25 600, a blende F1,8 / F11 között módosítható, tehát viszonylag széles határok között mozoghat a felhasználó. Amennyiben nem akar vesződni a manuális beállításokkal, akkor választhat az előzetesen, különféle tematika szerint optimalizált profilok (pl. portré, makró, tájkép, éjszakai, házikedvenc, étel stb.) közül, vagy az egészet teljes mértékig rábízhatja az automatikára. Ez utóbbi is egészen remekül működik, ami hasznos lehet, ha villámgyorsan kell elindítani a felvételt. De azért jobb, ha valaki rászán legalább pici időt arra, hogy a körülményeknek legmegfelelőbb módokat, beállításokat válassza ki.

A natív felbontás a fotók esetében 20 megapixel, és videóknál pedig a 4K a csúcs, ez pedig bőven elég mindenre manapság egy vloggernek, bloggernek.

A kép minősége a tapasztalataink szerint elképesztően jó, legalábbis ahhoz képest, hogy egy alapvetően ultrakompakt termékről van szó. Még kevés fénynél is remek minőségű anyagok hozhatóak össze a segítségével, szép, pontos, valósághű, telt színekkel, képi hibák nélkül. Az eszköz tartalmaz kiválasztható látványos képi effekteket, ilyen például a bokeh- vagy más néven portré hatás. Emellett nem hiányzik a beépített Timelapse és lassítás mód sem, hogy csak két tényleg népszerű példát említsünk. Meg kell még említeni az integrált mikrofont, amihez a dobozban megtalálható egy külön szélzajszűrő kiegészítő is. Ez egy YouTuber, vlogger számára nagyon hasznos kis apróság lehet, hiszen úgy készíthetőek vele remek hangminőségű felvételek, hogy nem kell hozzá egy külön mikrofont hurcolászni. Az akkumulátora 75 percig bírja a strapát egy feltöltéssel, ami nagyon messze van a kiemelkedő üzemidőtől, de ebben a termékkategóriában sajnos ma ez az átlagos.

Ár és értékelés

A Sony ZV-1 vlogkamera nem olcsó mulatság, hiszen durván 300 000 forintba kerül. Tehát jó eséllyel első felindulásból senki sem fog ilyet vásárolni. Azoknak ajánlhatjuk, akik eldöntötték, hogy tényleg szeretnék komolyan csinálni a tartalomgyártást, hajlandóak rászánni időt, pénzt és energiát. Nekik viszont nagyon beválhat, mert egy kellemes, remek képminőséget produkáló, igazán mobilis, sokoldalú masina.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide.