Új tévét vásárolna az újévben? Segítünk választani!

tévé, vásárlás, ajánló,
LG C1, az egyik legkiforrottabb OLED tévé.
Vágólapra másolva!
Világszerte és Magyarországon is elég egyértelműen a tévé az egyik legfontosabb szórakoztatóelektronikai készülék. Gyakran előfordul, hogy több családtag is összefog a vásárlásakor, hiszen egy tv azért még mindig komoly beruházás. Évtizedekkel ezelőtt meglehetősen uniformizált volt ez a termékcsalád, azaz gigantikus különbségeket nem tapasztalhattunk. Mára azonban mindez megváltozott, a választék óriási, a differencia is az a legkisebb tudású és a leginnovatívabb, legdrágább modellek között. 
Vágólapra másolva!

Azt is tudjuk, hogy a hatalmas kínálat miatt sokan tanácstalanul állnak a boltok polcainál, mikor a választásra kerülne a sor. Most arra vállalkoztunk, hogy segítsünk a döntés meghozatalában, hiszen az év során rengeteg készülékkel találkoztunk, olcsóbbakkal, drágábbakkal egyaránt, így láttunk minden árkategóriában olyan terméket, amit jó szívvel tudunk ajánlani.

A legolcsóbb - TCL 32S615

A TCL mostanra egyike lett a világ legnagyobb tv-gyártóinak, köszönhetően annak is, hogy az úgynevezett belépő kategóriában is képesek korrekt, használható termékeket letenni az asztalra. Ennek tökéletes bizonyítéka a TCL 32S615, amely 32 inches képátlójú LED LCD kijelzővel bír. A termék különlegessége, hogy módot ad a nagy dinamikatartományú, úgynevezett HDR-anyagok megjelenítésére, ami ezen az árszinten unikálisnak számít. De azért csodát felesleges várni tőle, hiszen például be kell érni HD Ready felbontással, és a tapasztalataink szerint a színek sem annyira markánsak, ragyogóak, mint a drágább termékeken.

TCL 32S615 Forrás: Origo

Az is extra, hogy a készülék rendelkezik Android TV okostévérendszerrel, amelynek révén több ezer internetes alkalmazás érhető el közvetlenül. Köztük olyan népszerű appok, mint a Netflix, a YouTube vagy a Spotify, sőt a HBO Go sem hiányzik. A hangrendszere alapszintű, a beépített mélysugárzó hiányzik, de ez az árat elnézve nem mondható meglepőnek. A termék ugyanis körülbelül 75 000 forintba kerül, amivel egyértelműen olcsónak számít a mai mezőnyben.

A középkategóriás - Philips 50PUS7805

Ebben a szegmensben tapasztalataink szerint igen jó választás lehet a Philips 50PUS7805 nevű modell, amely közepesen nagy, 50 inches képernyővel bír. E modell MVA típusú LCD panelre épül, amely igen jó kontrasztot produkál a maga szintjén, a színek pedig természetesek. Direct LED háttérvilágítási eljárást kapott, ami azt jelenti, hogy a fénykibocsátó diódákat rács alakzatban helyezték el a kijelző mögött. Ennek köszönhetően a fény eloszlása viszonylag homogén, és így a zavaró felhősödés jelenségétől biztosan nem kell tartani. 3840 x 2160 képpontos kijelzővel látták el, azaz e készülék a 4K-s modellek táborát erősíti, tehát a részletességre sem lehet panasz.

Philips 50PUS7805, középkategóriás fényglóriával Forrás: Origo

A vállalat más termékeihez hasonlóan a Philips 50PUS7805 is az Android TV smart platformot használja, tehát erre is rengeteg applikáció tölthető le. A HDR-anyagok visszaadása biztosított, bár a fényerő terén csak közepesen teljesít, így ez az effektus nem annyira látványos, mint a drágább termékek esetében. Alapszintű, 20 wattos beépített hangrendszerrel látták el, amelynek hangereje a tapasztalataink szerint kellően nagy, és hanghibáktól sem kell tartani, viszont a basszusok hiányoznak. A tv egyik nagy extrája az Ambilight nevű technológia, amely a hátlapra szerelt LED-csíkok segítségével varázsol igen látványos, dinamikusan változó fényglóriát a kijelző köré. A termék 155 000 forintos áron szerezhető be.

Kiemelkedő LCD - Sony KD-55X80J

A Sony még mindig meghatározó szereplőnek számít a televíziós szektorban, és idén is több új készülékkel lépett színre. A 260 000 forintot kóstáló X80J nevű televízió a hagyományos LED LCD modellek között globálisan is az egyik csúcsot képviseli, köszönhetően a vállalat egyik csodafegyverének számító képfeldolgozó chipnek. Ennek és a 4K felbontású panelnek köszönhetően a kép minősége kiemelkedően jónak minősül a mai mezőnyben. A színek szépek, természetesek, a betekintési szög remek, a mozgásmegjelenítés pedig gyakorlatilag hibátlan.

Sony X80J, a nagy tudású LCD tv Forrás: Origo

A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, a bemeneti késleltetés pedig igen alacsony, a méréseink szerint csupán 12,1 ms, ami játékra is alkalmassá teszi e terméket. A Sony televízió a legújabb, Google TV nevű smart platformra épül, ami igen gyors, stabil, könnyen kezelhet, és emellett többezernyi webes app közvetlen elérését biztosítja. A modell egyik különlegessége, hogy a talp tehető a készülékház középső, illetve szélső részére is, ezáltal rugalmas elhelyezést tesz lehetővé.

Az OLED tv - LG C1

Folytatódott a trend, és idén is minden korábbinál több OLED televízió vált elérhetővé a hazai piacon. Idén is az LG vitte a prímet, hiszen továbbra is a dél-koreai konszern kínálja a legnagyobb választékot. Mi az idei modelljeik közül a C1-et választottuk, amely minden téren az arany középutat képviseli. Az alkalmazott képalkotási technológiának köszönhetően a színek döbbenetesen szépek, belülről ragyognak, a kontraszt pedig jobb nem is lehetne.

LG C1, az egyik legkiforrottabb OLED tévé Forrás: Origo

A betekintési szög hibátlan, a fényerő kellően nagy, így a HDR-anyagok visszaadása is kifejezetten látványos. Természetesen 4K-s modellről van szó, így a részletességre sem lehet panasz, sőt a termék megkapta az LG-felbontás felskálázás eljárását, ami lehetővé teszi az alacsonyabb felbontású tartalmak feljavítását. Mindent összevetve, a kép minősége briliáns, a látványvilág megközelíti a tökéletest. A készülék a vállalat saját fejlesztésű okostévérendszerének legújabb verzióját használja, amely kényelmes, gyors, felhasználóbarát, és lehetővé teszi a népszerű appok (Netflix, YouTube, HBO Go stb.) közvetlen elérését. Ki kell emelni még a hangzást, hiszen ikermélysugárzóval kiegészített, a megszokottnál erőteljesebb integrált hangrendszer igen jó hangminőséget produkál. Az LG C1 65 inches változatának ára 580 000 forint.

Csúcs - Samsung QN900A

Jelenleg a televíziós fronton az egyik csúcsot a Samsung QN900A tv képviseli. A vállalat új Neo QLED kijelzőjére, és mesterséges intelligencia technológiával megtámogatott képfeldolgozó chipjére épülő termék számos innovatív megoldást tartalmaz. A kvantumpontos kijelző fényét az új MiniLED háttérvilágítási eljárás biztosítja, amelynek köszönhetően nőtt a fényerő és a kontraszt is.

Samsung QN900A, a Neo QLED 8K tv Forrás: Origo

Beégéstől egyáltalán nem kell tartani, a nagy dinamikatartományú anyagok visszaadása pedig elképesztően látványos, e téren ez a készülék minden riválisa fölé nő. A felbontás terén sem szokványos, hiszen egy 8K-s televízióról van szó, amelynél a részletesség négyszer nagyobb, mint a hagyományos 4K modellek esetében. Mindez pedig egészen döbbenetes látványvilágot eredményez, és a felskálázásnak köszönhetően a 8K-ban rejlő lehetőségek akkor is kihasználhatóak, ha maga a forrásanyag nem ilyen jó. Meg kell még említeni mindenképp a dizájnt, ugyanis a kávák gyakorlatilag láthatatlanok, ezáltal a QN900A olyan hatást kelt, mintha a levegőben lebegne. Az, hogy ez egy presztízs csúcstévé, az áron is látszik, ugyanis a 65 inches változatért is 1,3 millió forintot kell letenni az asztalra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!