Jöhetnek a még gyorsabb SSD-k és videókártyák

pny xlr8 cs3140 ssd
PNY XLR8 CS3140
Vágólapra másolva!
Elkészült a PCI Express 6.0 specifikációja, újból duplázódik az adatátviteli sávszélesség.
Vágólapra másolva!

Ugyan a PCI Express 5.0 csatolófelület fogyasztói piacon való bevezetése csak tavaly ősszel vette kezdetét a 12. generációs Intel Core processzorok jóvoltából, azonban a PCI Special Interest Group máris elkészült a csatolószabvány következő generációjával. A most véglegesedett PCI Express 6.0 újból rádupláz az elérhető sávszélességre, 16 sínes (x16) adatkapcsolat használata esetén 256 GB/s tempót diktál, kimenő és bemenő irányokban is 128 GB/s áll rendelkezésre.

A PCI Express különböző verzióinak maximum sávszélességei Forrás: PCI Special Interest Group

Az új szabványnak köszönhetően néhány éven belül újból megduplázódhat a videókártyák és az NVMe protokollos SSD-k számára rendelkezésre álló sávszélesség. Kontextusként a múlt heti Consumer Electronics Show-n egyelőre csak mutogatott, már PCI Express 5.0 szabványú szilárdtest-meghajtók krémje olyan 14 GB/s adatátviteli sebességű, ez duplázódhat meg a következő években az új 6.0-s sztenderdnek köszönhetően.

Az elődeivel visszafelé kompatibilis új technológiát természetesen támogatniuk kell a processzoroknak és az alaplapoknak, plusz az előnyeit kihasználni próbáló hardveres komponenseknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!