Rejtett biztonsági újítást kapott az Android 12

adótorony
EMERYVILLE, CA - MARCH 06: A view of a cellular communication tower on March 6, 2014 in Emeryville, California. The U.S. Labor Department is asking mobile phone providers to increase safety training for crews who perform work on cell tower sites in the United States. According to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), more tower site workers died in 2013 than in the previous two years combined and four workers have died in the first weeks of 2014. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Letilthatóvá teszi a nem biztonságos 2G-hálózatokra való csatlakozást.
Vágólapra másolva!

Évek óta kért fejlesztés elérhetővé tételére hívta fel a figyelmet az emberi jogok digitális térben való érvényesítésével foglalkozó Electronic Frontier Foundation (EFF), az Android 12-ben már lehetőség nyílik a 2G-s mobilhálózatokra való csatlakozás letiltására, méghozzá teljesen hardveres szinten.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Justin Sullivan

Emögött az a ráció, hogy a biztonság kevéssé volt szempont az ősi technológia megtervezésekor, a 2G-n lebonyolított telefonhívások és SMS-ezések könnyedén lehallgathatóak. A támadók akár tömeges kémkedésre kitalált, hamis mobiltornyokhoz való csatlakozásra is rávehetik a telefonokat.

A világ legtöbb részén már nincs szükség a 2G-re, azonban kompatibilitási okokból a lekapcsolása még aránylag kevés helyen történt meg, Európában például csak 2025 végén várható a teljes nyugdíjazása. Ezért is tartja fontosnak az EFF, hogy biztonsági okból a telefonok tegyék opcionálisan letilthatóvá a hozzájuk való kapcsolódást, még ha az átlagembereknek nem is kell aggódniuk a lehallgatásuk miatt.

Az Android 12 új funkciója alapvetően a Beállítások → Hálózat és internet → SIM-ek → 2G engedélyezése menüpontban tiltható le, bár egyes mobilokon kissé más lehet az elérési útvonal. További probléma, hogy bizonyos utólag Android 12-re frissített okostelefonokon nem feltétlenül jelenik majd meg az opció: egyrészt a működéséhez szükséges a Radio 1.6 HAL szoftveres komponens, másrészt pedig a mobilszolgáltatók is képesek letiltani a megjelenítését.

Az EFF szeretné, ha az Apple is bevezetné a kapcsolót az iOS-ben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!