A Facebook szerint nem hackelték meg

mark zuckerberg facebook
Mark Zuckerberg a Facebook F8 2019 fejlesztői konferencián
Vágólapra másolva!
Helyette csak visszaéltek egy funkciójával, semmibe véve a szerződési feltételeket.
Vágólapra másolva!

Óriási hullámokat vetett a napokban, hogy 533 millió facebookozó információi váltak szabadon elérhetővé az interneten, az adatok eredetileg egy 2019-es hackelés során kerültek ki a cégtől. A Facebook most közleményt adott ki a témában, amelyben árnyalni kívánja az ügyről kialakult képet, részben miután több adatvédelmi szerv vizsgálatot indított miatta.

Mark Zuckerberg a Facebook F8 2019 fejlesztői konferencián Forrás: Facebook

A közösségi szolgáltatás szerint a valóság az, hogy a napokban nyilvánosságra került információk nem egy klasszikus hackelés során kerültek illetéktelenek kezébe. A bűnözők az automatizált ismerőskereső funkciójával éltek vissza, gépi módon a birtokukban lévő adatokkal etették azt, majd naplózták a kimenetét, így jutottak az óriási adattömeghez.

A tevékenység sértette a Facebook felhasználási feltételeit, ám sajnos az internetes bűnözőket cseppet sem zavarta ez a jogi probléma, így a tömeges visszaélés felfedezését követően a Facebook kénytelen volt technikai lépéseket tenni a további adatlopás megakadályozására.

A Facebook magyarázata nem változtat a tényen, hogy nem volt képes az elvárható módon kezelni és megvédeni a felhasználói adatokat: kötelessége lett volna már a kezdetektől fogva, proaktívan technikai lépéseket tenni az efféle visszaélések megakadályozására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!