Elindult a DDR5-ös memóriamodulok sorozatgyártása

Vágólapra másolva!
A Micron DDR5 lapkáit elsők között kapta meg a kínai Jiahe Jinwei, amely el is indította a DDR5-modulok sorozatgyártását.
Vágólapra másolva!

A kínai Jiahe Jinwei memóriamodul-gyártó az elsők között kapta meg a Micron DDR5-ös lapkáit, így ennek köszönhetően most el is indította a DDR5-ös RAM-modulok sorozatgyártását. A tervek szerint a Samsung és az SK Hynix is hamarosan leszállítják a saját DDR5-ös chipjeiket.

Forrás: mydrivers

Mindez egyben azt is jelenti, hogy az év második felére bőséges lehet a választék, ekkorra várhatóak a DDR5-képes asztali gépel és laptopok is. Az Intel az év végén az Alder Lake-S processzorokkal támogatja majd az ilyen RAM-okat, továbbá a 600-as szériás alaplapokkal. Ez a platform a simább átmenet érdekében a DDR4 modulokat is kezeli majd. Az AMD a Zen 4-gyel együtt hozza el a DDR5-ös platformját, várhatóan 2022 elején, az AM5-ös foglalattal.

Maga a Jiahe Jinwei Kína negyedik legnagyobb DDR-modulgyártója, de a következő hónapokban a globálisan működő Team Group és ADATA is akarnak kiadni DDR5-ös termékeket.

A DDR5-ös modulok nem csak magasabb órajeleket, kisebb fogyasztást és jobb tuninglehetőségeket is ígérnek, továbbá nagyobb kapacitásokkal lehet számolni. Egy modul akár 512 GB-os is lehet. Az új memóriák persze minden eddiginél drágábbak lesznek, de amint a terjedésük felgyorsul, az áruk is csökkenhet valamelyest.