Kilő a második negyedévben a memóriachipek ára

g.skill trident z rgb ddr4 rendszermemória ram dram
G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória
Vágólapra másolva!
A rendszermemória és a videomemória is nagyon meg fog drágulni.
Vágólapra másolva!

Tovább húzza az ág a fogyasztókat, a TrendForce piacelemző cég szerint az idei első negyedéves áremelkedés csak a bemelegítés volt a DRAM memóriachipek piacán, valójában a második negyedévben lő csak ki igazán a rendszermemóriaként és videomemóriaként használt termékek ára.

A kép csak illusztráció (G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória) Forrás: G.SKILL

A cég szerint az idei első negyedévben a fogyasztói piacra szánt, számítógépes memóriamodulokon használt chipek ára átlagosan 5 százalékot emelkedett, ami a DDR3 modulok esetében 10%, míg a DDR4 moduloknál 5% pluszt hozott az eladási árban. A videokártyákon használt GDDR chipek árában 5-10% közti árnövekedés volt tapasztalható.

A második negyedévben folytatódik a trend: a DDR3 modulok ára 15-20%-kal, míg a DDR4 moduloké 13-18%-kal ugorhat meg, miután 13-18%-kal emelkedhet a rajtuk használt lapkák ára. A videomemória sem lesz olcsóbb a második negyedévben, a 10-15% prognosztizált áremelkedés a mélyütés kategóriába esik, bár a jelenlegi túlkeresleti helyzetben továbbra sem ez lesz a videokártyák abszurd magas árazásának érdemi oka.

Nagyot nőttek az árak az első negyedévben, a másodikban pedig még nagyobbat fognak Forrás: TrendForce

Összességében a TrendForce szerint az első negyedévben 3-8% között emelkedett a DRAM chipek ára, a második negyedévben pedig további 13-18% drágulás van kilátásban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!