Deepfake technológiával hódít a TikTokon az ál-Tom Cruise

Vágólapra másolva!
Bár ártó szándék nélkül teszi, igencsak aggasztó, hogy valaki deepfake technológiával álcázza magát Tom Cruise-nak.
Vágólapra másolva!

Régóta figyelmeztetnek a szakemberek arra, hogy a deepfake technológiát sajnos a legmodernebb rendszerek sem képesek minden esetben felismerni, így a rosszakarók adott esetben bárkiről gyárthatnak hamis, de teljesen élethű, igaznak tűnő videókat. Ezért is olyan aggasztó az egyik tiktokos jelenség.

A deeptomcruise nevű fiók alatt ugyanis valaki Tom Cruise-nak adja ki magát, a deepfake technológiának hála lenyűgözően meggyőző kivitelben. Honnan derül ki, hogy mégsem az igazi Tom Cruise látható a felvételeken?

Forrás: tiktok

A szakértők szerint a hangja nem pont ugyanolyan, ráadásul a szája nem mindig a hangokhoz igazodik. Ezen felül hiába nagyon pontos az arc megjelenítése és megvilágítása, egyes részeknél hibák jelentkeznek. Van például, hogy eltűnik egy pillanatra a napszemüvege, a szája pedig eltorzul egyes képkockákon.

@deeptomcruise

Sports!

♬ original sound - Tom

Még ilyen hibák mellett is rémisztő persze az összes tartalom, és bár a fiók mögött álló valaki egyelőre senkinek nem akart kárt okozni, sokan elhihetik, hogy a valódi Tom Cruise-ról van szó. Ráadásul már több mint 339 ezer követője van a fióknak. Ezúttal a név még utalt rá, hogy ál-Tom Cruise-ról van szó, de a legközelebb megszemélyesített illető talán már nem lesz ilyen szerencsés.

A TikTokon egyébként a használati feltételek szerint tilos más embert megszemélyesíteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!