Már az iOS 14 adatkezelése is aggályos lehet

Vágólapra másolva!
Jelentések szerint az iOS 14 akkor is megtartja a felhasználói adatokat, ha a kapcsolódó appokat törli a készüléktulajdonos.
Vágólapra másolva!

Rengeteg helyen rávilágítottak a napokban arra a Reddit-beszélgetésre, amelyben egy hosszas jelentés azt taglalja: az Apple iOS 14 mobil operációs rendszere azután is megtartja a felhasználói adatokat, hogy a kapcsolódó appokat már törölte a készüléktulajdonos.

Erre példaként a 9gaget említették, de más appok is érintettek. A felhasználó azt tapasztalta, hogy a rendszer a helyi Keychainben tárolta az adatait, majd az app újratelepítésekor egyből használta azokat. Erre azután jött rá, hogy a 9gag app ismételt telepítésekor nem kellett belépési adatokat megadnia, az installálást követően a rendszer szó nélkül beléptette.

Forrás: trusted reviews

A tárolt adatok akkor is ott maradnak, ha valaki nem szinkronizál az iCloud Keychain irányába. Csak akkor lehet mindentől megszabadulni, ha valaki a készülék gyári visszaállítását végzi el – de az iCloudból ekkor is visszanyerhetőek az adatok egy visszaállítás során.

Szakértők szerint ez persze nem jelenti azt, hogy az adatokat követésre vagy célzott tevékenységhez használja fel bárki is, de illene az Apple részéről olyan opciót biztosítani, hogy a felhasználói adatok is törölhetőek legyenek.