Zenészektől lopott 6,4 milliárdot két csaló

fejhallgató headphone zene zenehallgatás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A számaik jogkezelőjének adták ki magukat a YouTube partnerénél.
Vágólapra másolva!

Egyáltalán nem újdonság a YouTube automatizált szerzői jogvédelmi eszközeivel való visszaélés, azonban most egy egészen sokkoló csalásra derült fény. Az egyesült államokbeli Arizona állam ügyészi hivatala a héten vádat emelt két férfival szemben, a bizonyítékok alapján 2017 óta olyan 20 millió dollárt, avagy 6,44 milliárd forintot loptak a zenészektől és az őket képviselő cégektől.

A kép csak illusztráció Forrás: StockSnap / Pixabay

A csalás egyszerűen működött, az arizonai Jose Teran (36) és a floridai Webster Batista (38) sikeresen bemagyarázták a YouTube számára jogkezelési munkát végző AdRevnek, hogy az általuk létrehozott MediaMuv vállalatnak kell átutalni körülbelül 50 ezer dal után a lejátszásokért járó jogdíjat. A bűnözéssel szerzett vagyont többek közt ingatlanokra, luxusautókra, ékszerekre költötték.

A vádlottakat összeesküvéssel, pénzügyi csalással, pénzmosással, továbbá identitáslopással vádolják, ezekért ilyen sorrendben 5 / 20 / 10 / 2 év maximum börtönbüntetés szabható ki Arizonában, plusz bizonyított vádpontonként 250 ezer dollár pénzbüntetést is kaphatnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!