Majdnem viccet csinált Steve Ballmer a Cortanából

Satya Nadella, microsoft cortana, windows, microsoft asszisztens
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 02: Microsoft CEO Satya Nadella demonstrates Cortana, a new digital personal assistant function for Windows phones, as he delivers a keynote address during the 2014 Microsoft Build developer conference on April 2, 2014 in San Francisco, California. Satya Nadella delivered the opening keynote to kick off the 2014 Microsoft Build developer conference which runs through April 4. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Muszáj volt kivárni az asszisztens végleges elnevezése előtt a távozását.
Vágólapra másolva!

Nem mondható makulátlannak Steve Ballmer vezérigazgatói karrierje a Microsoftnál, a 2000 januárjától 2014 februárjáig tartó időszakban a vállalat kritikus stratégiai hibák sorát követte el, amelyben vastagon benne volt a vállalat első emberének szűklátókörűsége. Steve Jobshoz hasonló informatikai látnok helyett Ballmer inkább showman autónepper jellegű karakter, amelyre a legjobb példa, hogy az új technológia kezdeti árától elvakulva annak idején kinevette az Apple iPhone-t, ezzel aláírva a sok éve éve piacon lévő, komoly szoftveres ökoszisztémával rendelkező Windows Mobile halálos ítéletét.

Satya Nadella vezérigazgató a Cortana bemutatásakor Forrás: AFP/Justin Sullivan

A Big Bets informatikai hírlevél legújabb része a Cortana eredetével foglalkozik, a szerzőjének Sandeep Paruchuri sztorizott, aki termékmenedzserként dolgozott a Microsoft hangasszisztensén. Paruchuri szerint a Cortana nevet eredetileg csak a fejlesztés során kívánták használni, a Halo játéksorozat főszereplőjét segítő mesterséges intelligencia után szabadon.

Az asszisztenst valójában Alyxként kívánták bemutatni.

Érdekességként pont így hívják a Half-Life 2 legkedveltebb mellékszereplőjét is, ám a Cortana név kiszivárgásakor olyan lelkesek lettek a techsajtó munkatársai és a Halo-rajongók, hogy a szolgáltatás véglegesen Cortana maradt.

Viszont a végleges névválasztás előtt meg kellett várni Steve Ballmer lemondását, az ugyanis márkastratégiára hivatkozva mindenáron Bingóra kívánta keresztelni az asszisztenst.

Satya Nadellával nem kellett küzdeni, a projektet teljes mellszélességgel támogatott új vezetőnek megfelelt a Cortana is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!