Nem minden Snapdragon csúcslapka lesz egyforma

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Vágólapra másolva!
Problémák vannak a Samsung 4 nm-es gyártósoraival, így a Qualcomm a TSMC felé nyitna a Snapdragon 8 Gen 1 gyártása kapcsán.
Vágólapra másolva!

A Samsung 5 nm-es gyártási technológiája az Exynos 2100 és a Snapdragon 888 chipekél is számos probléma forrása volt, így a Qualcomm a következő csúcslapkát a TSMC-re bízta volna. Mivel a kapacitás nagyját lefoglalta az Apple, így a Snapdragon 8 Gen 1 gyártását a Samsungra bízták. A Digitimes forrásai szerint azonban a 4 nm-es technológiával vannak gondok, az elkészült chipeknek csak a 30 százaléka bevethető.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Forrás: Qualcomm

A Qualcomm állítólag nem elégedett, emiatt a TSMC 4 nm-es kapacitásából is foglalna. Egyelőre nem tudni, hogy a TSMC tudja-e vállalni a rendeléseket, de ha igen (feltehetően felárért, ami további áremelésekhez vezet majd a mobilpiacon), akkor a Snapdragon 8 Gen 1 chipek nem lesznek egyformák.

Ilyen problémával már volt dolgunk: két gyártó, egy chip, eltérő minőség, teljesítmény és üzemidő. A fogyasztók persze nem tudnak majd különbséget tenni a két variáns között, de ilyen esetben az egyik tábor átverve érzi majd magát.