Komoly gondokat hozhat a Google Chrome 100

google chrome macbook air laptop notebook
Google Chrome
Vágólapra másolva!
Egyes webhelyek hibásan működhetnek a furcsa verziószáma miatt.
Vágólapra másolva!

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő márciusban elérhetővé válhat a Google Chrome századik főverziója. A három számjegyű verziószám sajnos nem csak szokatlan lesz, de a böngésző fejlesztői szerint gondokat okozhat egyes webhelyeken, amelyek kompatibilitási okból a Chrome ősi főverziót észlelve lebutítják a funkciókészletüket, vagy akár blokkolják a teljes portál megjelenítését.

Google Chrome Forrás: Caio Resende / Pexels

A webhelyek a User Agent nevű karaktersorozatból képesek kitalálni, hogy a látogatóik milyen operációs rendszert és böngészőt, továbbá az utóbbiból melyik verziót használják, ezt az adatot szimplán átadja számukra a böngésző.

Hírünk írásakor a Chrome aktuális User Agent karaktersorozata Windows 10/11 rendszereken a

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/96.0.4664.110 Safari/537.36"

volt.

A problémát az jelenti, hogy a régebbi Chrome böngészőket valamiért detektálni próbáló webfejlesztők egy része úgy oldotta meg a főverzió kitalálását, hogy kiolvasták a fenti szövegből a „Chrome/" rész mögötti két számjegyet.

Emiatt a Chrome 100 esetén azt fogják hinni a kódjaik, hogy a látogatók a Chrome 10-et használják.

A Google egyelőre azonosítani próbálja az érintett webhelyeket, például a Duda eszközcsomaggal készültek mind problémásak, remélhetően a tulajdonosaikkal való kapcsolatfelvétellel megoldható a gond. Ha ez nem bizonyulna járható útnak, akkor a Chrome fejlesztői kényszerűségből módosítani fogják a Chrome verzióleírását, a „Chrome/" rész mögé fixen beteszik majd a „99." szöveget, és csak ezután jöhet a böngésző valódi verziószáma, azaz átverik a kellő megfontolás nélkül készült kódokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!