Grafikusok álma lehet ez a monitor

BenQ SW271C, monitor, teszt, grafikai
BenQ SW271C monitor. Jár mellé egy speciális árnyékoló is.
Vágólapra másolva!
A számítógépek nélkül ma már elképzelhetetlen az élet a kreatív iparágakban dolgozók élete is. E gépek, és persze a fantasztikus szoftverek alapvetően alakították a munkavégzést ezekben a szektorokban is. A grafikusok, fotósok, kép- és videóállományok szerkesztésével foglalkozó szakemberek számára kulcsfontosságú, hogy úgy lássák a digitális állományokat, ahogyan azok a valóságban is megjelennek, emiatt nagy jelentőséggel bír az általuk használt megjelenítő eszközök minősége is. Pontosan emiatt gyártanak kifejezetten az ő igényeikhez szabott, óriási színgazdagságú és döbbenetesen nagy színpontosságú termékeket is. E szegmensben is hatalmas a verseny, mert itt a legmodernebb eljárásokat felvonultató, méregdrága berendezésekről van szó, amelyek önmagukban képesek megmutatni egy-egy cég innovatív erejét is.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban alkalmunk nyílt kipróbálni egy ilyen különleges, extraklasszis kategóriájú monitort is. Ez a BenQ SW271C nevű masina, amelynél alapvetően azt vizsgáltuk meg, hogy tényleg alkalmas-e a fent említett feladatok ellátására.

Képminőség

A legfontosabb szempont tehát a képminőség, és ezért ebben a termékben a már bevált LED háttérvilágítású IPS LCD panel felel, amelyet a saját technológiákkal egészítettek ki. Ilyen például a cég saját AQCOLOR eljárása, amelyet az ICC és ISO szabványok független szakértőivel együtt dolgoztak ki. A cél az volt, hogy a tónusok megfeleljenek az iparági standardokban lefektetett egzakt, mérhető követelményeknek.

BenQ SW271C monitor. Jár mellé egy speciális árnyékoló is Forrás: Origo

A méréseink alapján pedig ezt az akadályt sikerrel vették, hiszen a több mint 1 milliárd árnyalat visszaadására képes, 10 bites megjelenítő az sRGB színtér 139% és az Adobe RGB színtér 99 százalékos lefedésére képes.

Ezek elképesztően jóértéknek számítanak, mint ahogy az is, hogy a színpontosság a megfelelő beállítások mellett kevesebb, mint 1 deltaE, ami azt jelenti, hogy szemmel nem is látható a különbség az elvárt és a megjelenített színek között.

Ki kell még emelni egy másik nagyon fontos tényezőt, a megfelelő gamma korrekciót. Ennek köszönhetően az egyes árnyalatok közti finom átmenetek is a lehető legegyenletesebbek. A képi vezérlés optimalizálása során óriási hangsúlyt fektettek a megfelelő homogenitásra, azaz, hogy a fényerő a képernyő minden pontján (közel) azonos legyen. E téren igen jó eredményeket értek el a BenQ mérnökei az SW271C-vel, hiszen az egyes képtartományok közötti eltérés maximum 3 százalék a méréseink alapján, amivel ez a készülék ott van világ legjobb monitorai között e szegmensben is.

Óriási színtérlefedettséget produkál Forrás: Origo

Az IPS panelek hagyományosan jó betekintési szöget kínálnak, és ez nincs másként itt sem. A mozgásmegjelenítés hibátlan, de azt meg kell említeni, hogy a maximális képfrissítési ráta csak 76 Hz, így játékra van jobb választás is-e terméknél, pláne, hogy a dinamikusan változó képfrissítési ráta funkció sem támogatott. A nagy dinamikatartományú tartalmak kezelése (HDR10 és HLG szabványok) is megoldott, azaz a HDR képek és videók visszaadása is megoldott, bár tény, hogy a maximális fényerő nem túl nagy, a méréseink szerint csak 350 nit, ami miatt ez az effektus nem túlságosan látványos. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a z SW271C támogatja a 24P/25P filmtartalmat, amely natív ütemben jelenik meg a zökkenőmentes megjelenítés érdekében. A 27 hüvelykes monitor egyébként 4K-s, ami kiemelkedő felbontásnak minősül ilyen méretben a mai mezőnyben. Ebből fakadóan a pixelsűrűség és a részletesség is messze átlagon felüli.

Kezelés, extrák

A termék érdekessége, hogy jár mellé egy vezetéken rádugható távirányító, amelynek segítségével egyszerűen lehet váltogatni az egyes előzetesen programozott képi beállítások között, valamint kényelmes navigálást biztosít a grafikus kezelőfelületen. Ennek struktúrája egyébként teljesen logikus, nem nagyon lehet benne eltévedni, a kezelés mindent összevetve kellően felhasználóbarát. A készülék tartalmaz egy érdekes extrát, ami az úgynevezett Gamut Duo üzemmód. Ennek aktiválása után ugyanaz a kép két eltérő színskálán tekinthető meg egymás mellett, egy időben. Ez a grafikusok, tervezők számára nagyon hasznos lehet, hiszen láthatják, hogy hogyan fest majd ugyanaz a kép vagy ábra más-más típusú megjelenítőkön. További extra, hogy ellátták USB-C porttal is, ami amellett, hogy képes fogadni a kép- és hangjeleket, a csatlakoztatott eszköz töltését, energiaellátását is szavatolja.

Kialakítás és vélemény

Azt nem mondanánk, hogy a BenQ SW271C minden idők leglátványosabb, legkülönlegesebb dizájnnal bíró monitora. Ugyanis egy meglehetősen átlagos, 16:9 képarányú, sík, azaz nem ívelt készülékről van szó, amelynek a megjelenése inkább funkcionális, mint figyelemfelkeltő. De hát ezzel semmi baj nincsen, ez nem egy gamer termék, vagy "főnöki" monitor, amivel imponálni kell, hanem egy ízig-vérig munkaeszköz. A magassága 15 centiméteres tartományban állítható, jobbra-balra elforgatható, előre-hátra dönthető, és még állított, azaz úgynevezett pivot módban is használható. A csatlakozókínálatra nem lehet panasz, hiszen van rajta HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 csatoló, jó pár USB port, fejhallgató kimenet, és még egy kártyaolvasónak is szorítottak helyet rajta. Jár mellé néhány árnyékoló, amely felfogja a zavaró külső fényeket, és a képernyőt bevonták egy olyan speciális anyaggal, ami hatékonyan csökkenti a tükröződés, becsillanás mértékét.

Grafikusoknak tervezték Forrás: Origo

A tesztelés során arra jutottunk, hogy a BenQ SW271C egy elsőosztályú monitor, amely arra, amelyre szánják, kiválóan alkalmas.

Tehát kifogástalan képminőséget produkál, így grafikusoknál, kreatívoknál tényleg beválhat. Viszont ennek meg is van az ára, szó szerint, ugyanis jelenleg bő fél millió forintot kérnek el érte.

Ennél pedig már vannak lényegesen olcsóbban is ilyen felbontású, HDR támogatású és méretű IPS LCD monitorok, igaz a szín megjelenítésük nem ennyire professzionális.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!