Lecsap rizikósnak tűnő kampányokra az Indiegogo

pénz készpénz dollár csalás  fraud
illusztráció
Vágólapra másolva!
Akár behajtókat is küldhet a támogatók pénzének visszaszerzése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb találmánya a közösségi finanszírozás, hiszen lelkes támogatók jóvoltából olyan termékek láthatnak napvilágot, amelyeket tőke hiányában egyébként nem tudtak volna megvalósítani az ötletgazdáik. Természetesen a projektek támogatása rizikóval jár, előre nem látott nehézségek miatt elvérezhetnek a kezdeményezések, a támogatóknak pedig elúszhat a pénzük. Ezt a kockázatot ismerniük és vállalniuk kell a tőkét biztosítóknak, amivel alapvetően nincs probléma, a rizikó hozzátartozik az üzlet természetéhez.

A kép csak illusztráció Forrás: Tima Miroshnichenko / Pexels

Ami viszont mindképp gondot jelent, hogy a közösségi finanszírozós portálokat is ellepték a csalók, akik kamu projektekkel próbálnak pénzhez jutni és köddé válni. A másik gyakori probléma, hogy egyes projektek alapvetően nem rosszindulatúak, de a mögötte állók tudás és tapasztalat hiányában durván félrekalkulálják a megvalósítás tőkeigényét és időigényét, így az első pillanattól fogva bukásra vannak ítélve.

Az Indiegogo megelégelte mindkét helyzetet, így megkezdi a kampányok egyenkénti átvizsgálását. Első körben csak a legrizikósabbnak ítéltek esetében végez kockázatelemzést, ám a következő hónapokban jelentősen bővíteni kívánja az átnézett projektek körét, ennek során további információkat kérhet a tulajdonosaiktól is. A felettébb gyanús projekteket törölheti, a gazdáikat eltilthatja a további kampányok indításától, szükséges esetben pedig feljelentheti őket, behajtókat küldhet rájuk a támogatók pénzének visszaszerzése érdekében.

Az utóbbi két lehetőség persze csak akkor jön szóba, amennyiben az Indiegogo megalapozottnak ítéli a szándékos csalás gyanúját.

További érdekesség, hogy a projektek helyett személyek támogatására szakosodott GoFundMe portállal együtt az Indiegogo létrehozta a Crowdfunding Trust Alliance szervezetet. A felek más közösségi finanszírozós portálok csatlakozását várják, szeretnének iparági szabványeljárásokat létrehozni a szolgáltatásaikban lévő bizalom növelése, a csalások felismerése és megelőzése érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!