Téves reklámozással vádolják a Gigabyte-ot

gigabyte
Hírünk írásakor még mindig a valószínűleg téves tuningeredménnyel reklámozta az alaplapját a Gigabyte
Vágólapra másolva!
Jó eséllyel nem ment az alaplapjában 8 GHz-en az Intel csúcsprocesszora.
Vágólapra másolva!

A robbanó tápegységes botránya után újabb okot adhat a márkájába vetett bizalom megrendülésére a Gigabyte, ezúttal téves reklámozással vádolják a tajvani gyártót. A gond a tizenkettedik generációs Intel Core processzorokhoz készült, csúcskategóriás Z690 AORUS Tachyon alaplapja körül van, a vállalat ugyanis azzal reklámozza, hogy sikerült benne 8 GHz-es órajelre tuningolni a Core i9-12900K processzort, természetesen folyékony nitrogénes hűtés segítségével.

Hírünk írásakor még mindig a valószínűleg téves tuningeredménnyel reklámozta az alaplapját a Gigabyte Forrás: Origo

A hajmeresztő órajelet eddig senkinek sem sikerült elérnie, hírünk írásakor a bizonyítottan valós, legmagasabb üzemi frekvencia 7543 MHz volt a processzor esetében. Az órajel validálására használt CPU-Z Validator segédprogram készítője is megszólalt mostanra az ügyben, állítása szerint az órajelet szinte garantáltan az Alder Lake processzorok egy ismert bugja okozta.

A fogyasztókhoz került alaplapokon lévő BIOS-verzióban már kiküszöbölt hiba miatt egyes esetekben a valósnál gigahertzekkel magasabb üzemi frekvenciákat írt ki a segédprogram, a fejlesztő szerint akár 12 GHz órajeleket is mutogatott a CPU-Z.

A Gigabyte számára a túlhajtást elvégzett overclocker bevallottan a közelébe sem képes újból jutni a beküldött eredménynek, így nem tudja bizonyítani annak hitelességét.

Könnyen elképzelhető, hogy nem szándékos félrevezetésről van szó, de nem vet jó fényt a gyártóra, hogy az extrém túlhajtásról írt sajtóközleményével egy szempillantás alatt betúrázta a techsajtót, ám az eredmény valódiságának megkérdőjeleződése után több munkanappal sem volt hajlandó megszólalni az ügyben. Az alaplapját pedig továbbra is a jó eséllyel hamis órajellel reklámozza a webhelyén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!