Máris baj van a DDR5 memóriák gyártásával

sk hynix ddr5 memóriamodul
SK Hynix 64 GB DDR5-4800 memóriamodul
Vágólapra másolva!
Súlyos hiány van a modulok energiamenedzselését végző alkatrészből.
Vágólapra másolva!

Az Alder Lake családba tartozó Intel Core processzorokkal együtt piacra került a DDR5 memória is, azonban az új központi egységekre átállni kívánók maradhatnak az elterjedt DDR4 használatánál, ehhez persze megfelelő fizikai memóriafoglalatokkal ellátott alaplapot kell venniük. A hírek szerint a DDR4 támogatását a jövő ősszel érkező, következő generációs Core processzorok esetében is fenntartja az Intel, azaz legkorábban a 2023-as évjáratú termékeitől teheti kötelezővé a DDR5-öt.

SK Hynix 64 GB DDR5-4800 memóriamodul Forrás: AnandTech

A régi memóriaszabvány támogatásának megtartása pozitív fejlemény, jóval az idei Intel Core processzorok megjelenése előtt tudni lehetett, hogy a DDR5 modulok alsó hangon kétszer drágábbak lehetnek, miközben a vevők jókora részének szinte semmiféle gyakorlati előnyt sem kínálnak. Papíron hiába sokkal nagyobb az átviteli tempójuk, ha ez a plusz teljesítmény ténylegesen nem aknázható ki a számítógép használata során.

Most nagyon úgy tűnik, hogy a globális félvezetőhiány még tovább rontja a DDR5 versenyképességét, a 12chip chipforgalmazó szerint ugyanis súlyos hiány van a modulok energiamenedzselését végző lapkából. A szükséges PMIC-chipek tipikus beszerzési ideje már 35 hét, azaz körülbelül 8 hónap, ráadásul darabonként tízszer drágábbak a DDR4 modulokon használt társaiknál.

Az elemzők még az ősz tájékán úgy saccolták, hogy a DDR4 és a DDR5 modulok ára olyan két év múlva kerülhet egy szintre, és egyelőre nem úgy tűnik, mintha megalapozatlanul borús volna ez a meglátás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!