Újabb akadály került az ARM felvásárlásának útjába

MediaTek chip
Vágólapra másolva!
Formálisan nemzetbiztonsági vizsgálatot indított az ügyben a brit kormány.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem megy simán a brit ARM Technologies felvásárlása, a vállalat chiparchitektúrákat tervez, a munkáját alapul véve készülnek más vállalatoknál például a mobilokba, táblagépekbe, járművekbe, egyéb fogyasztói és ipari eszközökbe szánt rendszerlapkák. A vállalat japán Softbanktől való felvásárlását tavaly jelentette be az amerikai NVIDIA, az előzetes megállapodás alapján a GeForce videókártyákról ismert vállalat iparági rekord 40 milliárd dollárt adna érte.

Többek közt a MediaTek is az ARM-től szerzi az alaptechnológiát Forrás: MediaTek

Az NVIDIA szerette volna idén augusztus környékére lezárni az üzletet, ám az világszerte súlyos aggályokat keltett a chipeket tervező vállalatok és a versenyhatóságok körében. Aggodalmaik szerint a jelenleg teljesen semlegesen működő, a terveit bárkinek értékesítő ARM felvásárlását követően az NVIDIA a saját üzleti érdekeinek megfelelően elkezdhetné megvonni más cégektől a technológiát, képes lenne az üzleti érdekei mentén átrendezni az ARM munkájától függő iparokban az erőviszonyokat.

Jensen Huang, az NVIDIA társalapítója és vezérigazgatója ezt tagadja, szerinte minden maradna a régiben, ám tényleges biztosítékot erre nem képes szolgáltatni. Ennek megfelelően az Egyesült Királyságban, az Európai Unióban és Kínában is óriási a versenyhatósági ellenállás az üzlettel szemben, az illetékes hatóságok jóváhagyása nélkül nem lehet nyélbe ütni az adásvételt.

A legújabb fejlemény, hogy az Egyesült Királyság bejelentette az akvizíció nemzetbiztonsági alapon való vizsgálatát, ami nem tűnik pozitív fejleménynek a Softbank és az NVIDIA szemszögéből.

Mindeközben október végén az NVIDIA-nak végre sikerült leadnia a szükséges papírmunkát, így az EU is képes volt megindítani a felvásárlással kapcsolatos versenyügyi vizsgálatát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!