Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ekkora vagyonokat kaszálnak a Twitch sztárjai

Fortnite, játék
LAS VEGAS, NV - APRIL 21: Gamers play "Fortnite" against Twitch streamer and professional gamer Tyler "Ninja" Blevins during Ninja Vegas '18 at Esports Arena Las Vegas on April 21, 2018 in Las Vegas, Nevada. Blevins is playing against more than 230 challengers in front of 700 fans in 10 live "Fortnite" games with up to USD 50,000 in cash prizes on the line. He is donating all his winnings to the Alzheimer's Association. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Csak a bevételük egy része szivárgott ki a szolgáltatás feltörése során.
Vágólapra másolva!

Kegyetlen hackelés áldozata lett az élő közvetítésekre szakosodott Twitch, az Amazon tulajdonában lévő cég hálózatáról egy konfigurációs hibának köszönhetően sikerült kilopni többek közt a webszolgáltatásának és az appjainak forráskódjait, plusz évekre visszamenően a streamereknek kifizetett összegeket. Az adatokat nyilvánosságra hozta a betörő, állítása szerint ez részben revans akar lenni, miután a felhasználóinak egy része mérgezővé változtatta a Twitchet.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/Ethan Miller

A forráskódok nem igazán keltették fel a nagyközönség érdeklődését, a Twitch legnagyobb sztárjainak fizetése viszont annál inkább, nem kellett sokat várni az adatok összegereblyézésére. Az érintetteknek egyedi szerződéseik vannak a szolgáltatással, így a kiszivárgott összegek biztosan nem tartalmazzák a platformtól érkező összes bevételüket, oroszlánrészt a fizetős feliratkozókból járó százalékukat, a közvetítéseikben megjelenített hirdetésekből jövő pénzt, továbbá az adományokat kell érteni alattuk.

Az influencerek mindezek mellett egyedi szponzorációkon keresztül a Twitchtől teljesen függetlenül is bevételhez jutnak, például mikor fizetségért cserébe használnak egy jól kivehető márkájú gamer széket, vagy éppen pénzért streamelik valamelyik nagy kiadó éppen megjelent játékát.

A dokumentum szerint a TOP10 legtöbbet keresett twitches személyiség 2019 augusztusa és 2021 szeptembere között

  • CriticalRole – 2,99 milliárd forint,
  • xQcOW – 2,63 milliárd forint,
  • summit1g – 1,82 milliárd forint,
  • Tfue – 1,65 milliárd forint,
  • NICKMERCS – 1,59 milliárd forint,
  • ludwig – 1,02 milliárd forint,
  • TimTheTatman – 1,02 milliárd forint,
  • Altoar – 951 millió forint,
  • auronplay – 951 millió forint, és
  • LIRIK – 929 millió forint

voltak, az összegek adózás előtti bevételt takarnak.

A listán lefelé haladva gyorsan esnek a gázsik, a századik helyen lévő nagy átlagban már csak évi 400 ezer dollárt keres, a kétszázadik 270 ezer dollárt. A négyszázadik pozíció környékén 150 ezer dollár, míg az ezredik körül 85 ezer dollár az éves bevétel.

A pénzeket kapó streamerek csak 0,015 százalékának a bevétele éri el vagy haladja meg az amerikai háztartások évi átlagbevételét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről