10 klasszikus csodaszerkezet a James Bond filmekből

James Bond, 007, kedvenc, tech
A varázslatos TV óra egyébként tényleg létezett, használtan ma is fellelhető a neten.
Vágólapra másolva!
Íme a 007-es korábbi technikai csodái, melyek ma már nem is mind csodák. Némelyek megvalósultak, némelyek elavultak, de van köztük olyan is, aminek valójában a kifejlesztése is teljesen értelmetlen lenne.
Vágólapra másolva!

Már a mozikban fut az új James Bond film, a Nincs idő meghalni, amelyet sokáig jegeltek, de végül a jelek szerint sikeres lesz. A 007-es ügynökről szóló filmekhez hozzátartoznak a látványos akciók, a romantikus fordulatok és a fantasztikus járgányok mellett a különleges masinák is, amelyeknek sokszor fontos szerepet játszanak az egyes epizódokban. Közöttük akadnak blőd, bugyuta, ám tényleg ötletes, és látványos darabok egyaránt. Ez utóbbiakra fókuszáltunk válogatásunk során, amelyben a legérdekesebb, leghihetetlenebb James Bond kütyüket gyűjtöttük össze.

10: Magnóba épített rakétavető - Halálos rémületben

A nyolcvanas-kilencvenes években igen elterjedtnek számítottak a nagy teljesítményű, hordozható kétkazettás magnók. E sokszor nagy méretű készülékek csúcsneve a "ghettoblaster", utalva arra, hogy a szegény sorsú, lakótelepeken élő amerikai fiatalok köreiben igazán népszerűnek számítottak. Egy ilyen eszköz még az 1987-es, Halálos rémületben című alkotásba is bekerült, persze nem hagyományos formában. A brit titkosszolgálat kutatói egy Philips D 8554 típusú, egyébként zenelejátszásra is alkalmas masinába egy rakétavetőt építettek.

9: Hátirakéta - Tűzgolyó

Az 1965-ben bemutatott Tűzgolyó című film egy örök klasszikus. A Sean Connery főszereplésével készült alkotás egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor Bond egy hátirakétát kapcsol magára, és azzal emelkedik a magasba. A köznyelv által csak "jetpack" néven emlegetett masinák fejlesztése egyébként évtizedek óta zajlik, de eddig csak a bíztató eredményekig jutottak a mérnökök. Pedig lenne fantázia e masinákban, de persze azt is könnyű elképzelni, hogy milyen könnyű vele balesetet szenvedni.

8: Okos óra - A kém, aki szeretett engem

Vannak olyan James Bond filmekben szereplő masinák, amelyek igencsak megelőzték a korukat. Biztosan ezek közé tartozik az 1977-es A kém, aki szeretett engem című epizódban felbukkanó óra.

Ez ugyanis egy beépített rádióvevővel, illetve mini printerrel rendelkezik, amely ki is nyomtatja a beérkezett üzeneteket.

Úgy látszik, hogy akkoriban azt még a jó fantáziájú szerzők sem tudták volna elképzelni, hogy egy nap az LCD kijelző hosszabb szövegek megjelenítésére is módot ad majd.

Azért így vicces lenne kommunikálni manapság. Forrás: Origo

7: Telefonnal irányítható autó - A holnap markában

Sok mindent meg lehet ma már csinálni egy telefonnal, de autó távirányítására még mindig nem képesek e termékek. A valóságban. Mert James Bond univerzumában ez már több mint két évtizede megtörtént. Az 1997-es A holnap markában cím alatt futó filmben egy Ericsson telefonnal "vezette" a 007-es ügynök BMW 750iL típusú autóját. Ráadásul nem is rosszul!

6: Minikamera - Holdkelte

Manapság a miniatürizációnak köszönhetően a kamerák méreteit sikerült minimálisra csökkenteni, így azok akár a centinél is vékonyabb telefonokba vagy akár egy inggombba is beférnek. Ám nem volt ez mindig így. A huszadik század hetvenes éveiben ez még elképzelhetetlennek tűnt, de persze pont ez volt az ami felkeltette Ian Fleming figyelmét. Az 1979-ben a mozikba kerülő Holdkelte egyik emblematikus darabja a mini kémkamera, amit kedvenc ügynökünk nyilván többször fel is használ Hugo Drax elleni harcában.

A minikamera egy kémfilben szinte alapelem. Forrás: Origo

5: Fényképezőgépbe épített lézerfegyver - A magányos ügynök

A Polaroid 1986-ban rukkolt elő Spectra fantázianevű fényképezőgépével, amely kiváló minőségű, villámgyorsan elkészülő fotókat produkált. A maga korában ez rendkívül menő terméknek számított, így nem csoda, hogy bekerült az éra egyik James Bond filmjébe is. Egészen pontosan az 1989-es A magányos ügynök című részben bukkan fel, de természetesen nem a bolti változata. A filmbéli modell ugyanis rendelkezik egy integrált, halálos lézerfegyverrel is. Ne is gondoljunk bele, mi lenne, ha egy ilyen készülék kikerülne az utcára.

4: Óra és lézerkés egyben - Soha ne mondd, hogy soha

Ha már lézer, akkor nem maradhat ki az 1983-ban forgatott Soha ne mondd, hogy soha című epizódban felbukkanó Omega Seamaster óra sem. Ebbe ugyanis egy mini lézer diódát is applikáltak, aminek fénye elég erős ahhoz, hogy akár a fémet is kettévágja. Ez a ketyere annyira bevált, hogy később más James Bond filmekben is megjelent, hogy segítse gazdáját.

Az órába épített lézer és robbanóanyag több Bond filmben is felbukkan. Forrás: Omega

3: A halálos telefonfülke - Aranyszem

A Brosnan éra egyik ékköve az Aranyszem 1995-ből, amelyben megjelent egy nagyon furcsa, vicces és ötletes masina. Ez a gyilkos telefonfülke volt, amely a kiadott parancsra megölte a benne tartózkodó delikvenst. Ezt pedig nem gázzal vagy valamilyen vegyszerrel érte el, hanem egy óriási légzsákkal, amely a berobbanását követően egyszerűen agyonnyomta az áldozatot.

2: Órába épített tv - Polipka

1983-ban került mozikba a Polipka, amelyben megjelent egy igen ikonikus, máig nagy népszerűségnek örvendő készülék. Ez a Seiko T001-5019 óra módosított verziója volt, amely képes volt mozgóképek megjelenítésére is. Az eredeti modellhez szükség volt egy viszonylag nagy külső dobozra, de a James Bondnak szánt terméknél ezt mellőzték. Ez a modell sok szempontból még mai szemmel is elképesztően innovatívnak minősül. Hihetetlen, hogy a nyolcvanas évek elején ezt össze tudták rakni.

1: Az álomgép - Halj meg máskor

A 2002-es Halj meg máskor című filmben jelent meg az egyik legkülönlegesebb szerkezet, az álomgép. Ez tulajdonképpen egy átlátszó, képernyőkkel kiegészített maszk, amely a mesterségesen REM fázisba kényszeríti az alanyokat, és ezt követően különféle információkat juttat az agyukba. Így gyakorlatilag észrevétlenül sajátíthatnak el nyelveket vagy különféle egyéb képességeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!