Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Biztonsági újítással jött a Firefox 85

mozilla firefox 85
Mozilla Firefox 85
Vágólapra másolva!
Egy picivel nehezebbé vált titokban követni a felhasználókat.
Vágólapra másolva!

A Chrome után szabadon a Firefoxból is megjelent az idei első főverzió, és ugyan túlságosan látványos érdekességeket nem hozott, de mégis mérföldkövet jelent. A Firefox 85 nagy fejlesztését a hálózati particionálás jelenti, ennek keretében a webhelyek látogatása során letöltött állományokat és egyéb adatokat webhelyenként külön-külön tárolókba teszi a böngésző, az eddigi gyakorlattól eltérően nem ömleszt bele mindent egyetlen közös konténerbe.

Mozilla Firefox 85 Forrás: Origo

Ennek az a jelentősége, hogy így valamelyest ki lehet babrálni a netezőket titokban követő és profilozó hirdetőcégekkel, azok nem tudnak többé használni egy követésre kitalált eljárást. A megoldás negatívuma, hogy a webhelyek sok esetben osztozkodnak egyes fájlokon (például harmadik felek által készített JavaScript-könyvtárakon, ikonokon, betűkészleteken), ezeket a közösen használt erőforrásokat eddig elég volt egyszer letölteni, mostantól viszont minden egyes portál esetében újból és újból be kell szerezni azokat. Emiatt valamelyest nőhet a weblapok megjelenítésének ideje, továbbá a netezés során generált adatforgalom, de a felhasználók java ebből valószínűleg semmit sem vesz majd észre.

A Firefox 85 további újdonságai, hogy véglegesen megszűnt benne az Adobe Flash beépülő futtatásának a lehetősége, továbbá némi reszeléssel komfortosabbá vált a könyvjelzők felvétele.

A böngésző telepített példányai Windows és macOS rendszereken maguktól frissülnek a legújabb kiadásra, míg Linuxon a csomagfrissítő futtatására lehet szükség. A Firefox 85 telepítőkészletét keresők a hivatalos webhelyről szerezhetik be a szoftvert.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről