Moddereket perel a Take-Two játékkiadó

grand theft auto gta vice city videojáték
GTA Vice City
Vágólapra másolva!
Jogsértőnek tartja két klasszikus GTA forráskódjának a visszafejtését.
Vágólapra másolva!

Bajba került a GTA 3 és a GTA Vice City forráskódjait visszafejtett moddercsapat, a Rockstart birtokló Take-Two játékkiadó beperelte őket a szellemi tulajdonainak megsértésének vádjával. A „re3" és „reVC" projektek keretében az érintettek visszafordították a játékok bináris állományait forráskóddá, új funkciókat tettek beléjük, majd a GitHubon nyilvánosságra hozták azokat.

GTA Vice City Forrás: Rockstar Games

Mindez a játékok moddolásának teljesen új fejezetét hivatott megnyitni, a projekteknek köszönhetően lehetőség nyílik forráskód szintjén belenyúlni a címek működésébe, szabadon módosíthatóvá váltak a motorjaik és a termékspecifikus programkódjaik. Ennek egyik első következménye az lett, hogy olyan platformokon is játszhatóvá váltak a játékok, amelyekre a Take-Two nem adta ki azokat.

A Take-Two elsőként DMCA-panaszlevelekkel függesztette fel a projekteket, azonban a moddercsapat szerint azok technikailag legálisak, így visszaállíttatta a tárolóikat a GitHubbal. Most kénytelenek lesznek bíróságon bizonyítani az igazukat, hiszen a játékkiadó vitatja az álláspontjukat, beperelte őket az USA-ban a szellemi tulajdonainak megsértése miatt.

A helyzet nem vet jó fényt a gamerek szemében Take-Two kiadóra, ám az USA szellemi tulajdonokkal kapcsolatos törvényei megkötik a kezét: ha potenciális jogsértések jutnak a tudomására, de nem hajlandó fellépni ellenük, akkor az érintett szellemi tulajdonainak az elvesztését kockáztatja. Egy rosszindulatú visszaélés esetén indított jövőbeli perben előfordulhatna olyan helyzet, hogy az alperes a korábbi tétlenségét precedensként felhozva megfosztaná a szellemi tulajdonaitól, ami üzleti kockázat.

A perindításban természetesen szerepet játszhatott még, hogy a következő hónapokban a Take-Two állítólag remasterelt változatokat kíván piacra dobni a GTA 3 / Vice City / San Andreas trilógiából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!