Élelmiszer-ellátást sodort veszélybe a zsarolóvírus

Rice harvest in Krasnodar Territory grain crop agriculture rice HORIZONTAL
2935879 09/13/2016 Rice harvesting at AFG National agricultural holding fields in the Krasnodar Territory. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
Ezúttal egy Iowa állambeli mezőgazdasági szövetkezet működése bénult meg.
Vágólapra másolva!

A sejthetőnek megfelelően csak a kezdet volt a JBS Foods húsfeldolgozót ért zsarolóvírusos támadás, a 11 millió dolláros váltságdíj kifizetésével zárult incidenst követően most újabb élelmiszer-ellátásért felelős szereplőt bénított meg részlegesen egy ransomware.

A kép csak illusztráció Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

A legújabb esetért a BlackMatter zsarolóvírust üzemeltető csoport a felelős, az áldozat pedig az USA Iowa államában székelő NEW Cooperative Inc. A mezőgazdasági szövetkezet állítása szerint a bűnözői csoport zsarolóprogramja által direkt vagy indirekt módon kiütött számítógépes hálózata felel a gabonafeldolgozásának 40 százalékáért, továbbá 11 millió szárnyas és sertés automatizált etetéséért.

Az elkövetők 5,9 millió dollár (1,78 milliárd forint) váltságdíjat kérnek a kártevő kiiktatásáért, a titkosított adatok feloldásáért.

Az áldozat már próbált tárgyalni a BlackMatter mögött álló bűnözőkkel, azzal az érveléssel kívánt ingyen hozzájutni a szükséges feloldókódokhoz, hogy élelmiszeripari beszállítóként kritikus infrastruktúrának minősül, ezeknek pedig betyárbecsületből állítólag fizetés nélkül odaadja a kódokat. A bűnözők viszont nem álltak kötélnek, állításuk szerint az élelmiszerellátáshoz tartozó cégek nincsenek rajta a kegyelmet kapók listáján, csak erőművek és víztisztító telepek minősülnek kritikusnak, plusz a kórházak, az olaj- és gázipar, a védelmi ipar, a nonprofit cégek, továbbá az állami szektorba tartozó intézmények kérhetnek ingyen feloldókulcsot.

A NEW Cooperative hatóságokkal és biztonsági kutatókkal működik együtt a helyzet minél előbbi rendezése érdekében, ám egyelőre nem világos, hogy mi lesz a megoldás. A feltételezések szerint a BlackMatter mögött álló bűnözői csoport kapcsolatban állhat a Colonial Pipeline-t idén megbénított, majd a váltságdíj beszedése után eltűnt DarkSide csoporttal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!