Rekord kapacitású a Google új netkábele

google grace hopper
Megérkezett az Egyesült Királyságba a Grace Hopper gerinchálózat vége
Vágólapra másolva!
Szimultán több millió 4K-s videó streamelését teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

Egy évvel a projekt leleplezését követően szó szerint mérföldkövet ért el a Google Atlanti-óceánt átszelő gerincvezetékes projektje, a héten megérkezett az egyesült királyságbeli Bude kisvárosba a Grace Hopper kábelrendszerének vége. Az új vezetékhálózat 16 pár optikai kábelből áll, és még jóval Írország vonala előtt kettéágazik: az egyik vége az említett brit települést, a másik vége pedig a spanyolországi Bilbaót köti majd össze Észak-Amerikával.

Megérkezett az Egyesült Királyságba a Grace Hopper gerinchálózat vége Forrás: Google

A COBOL programozási nyelvet kitalált informatikusról elnevezett, rekord kapacitású hálózat összesen 340 terabit/s sávszélességet kínál, ami a Google kontextusba helyezési kísérlete szerint egymással párhuzamosan 17,5 millió 4K felbontású videó kontinensek közti streamelésére elég. A jelenlegi rekordot szintén a Google egyik gerincvezetéke tartja, a 2020-ban szolgálatba állt Dunant 250 terabit/s sávszélességű kapcsolatot biztosít az Egyesült Államok és Franciaország között.

A Grace Hopper gerinchálózat nyomvonala Forrás: Google

A tervek szerint a Grace Hopper kábelrendszer 2022-ben áll majd szolgálatba, a legújabb technológiák használatának köszönhetően pedig a szokásosnál messze stabilabb és megbízhatóbb adatkommunikációt tesz majd lehetővé Észak-Amerika és Európa között.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!