Algoritmus rúgatta ki a cég dolgozóinak harmadát

Battle Royale, Fortnite, PUBG, játék
A Fortnite az egyik legnépszerűbb Battle Royale játék.
Vágólapra másolva!
Meghökkentő stílusban közölte velük a menesztésüket az xSolla ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

A fizikai dolgozókhoz hasonlóan az irodai munkások is egyre kevésbé kerülhetik el a teljesítményük folyamatos megfigyelését és elemzését, adott esetben pedig az adatok alapján történő menesztésüket. Ez történt a napokban az oroszországi székhelyű xSollánál is, amely a videójátékipar számára biztosít fizetési rendszert a free to play üzleti modellű termékekhez, az 500 fős munkaerejéből olyan 150 fő teljesítményét találta elégtelennek egy házi fejlesztésű algoritmusa.

A Fortnite-ban is az xSolla rendszerén át fizethetnek a játékosok Forrás: Epic Games

„Azért kaptátok ezt az e-mailt, mert a big data csapatom elemezte a tevékenységeiteket a Jirában, a Confluence-ben, a Gmailben, a chatekben, a dokumentumokban és az irányítópultokban, az adatok alapján pedig elkötelezetlen, alacsony produktivitású munkavállalóknak bizonyultatok. Más megfogalmazásban nem vagytok mindig jelen a munkahelyeteken az otthoni munkavégzés során. Sokatokat talán sokkol, de nem hiszem, hogy nektek való munkahely lenne az xSolla" – közölte a menesztésük okát az érintett dolgozókkal Aleksandr Agapitov ügyvezető egy körlevélben.

Az összes elbocsátott dolgozó nevét tartalmazó e-mailben Agapitov az állította, hogy a vállalat számos HR-es céggel felvette a kapcsolatot, hogy segítsenek olyan munkáltatókat találni a menesztetteknek, amelyeknél ennél is kevesebb munkával jobban kereshetnek. Az xSollától 4-6 hónapnyi fizetésüknek megfelelő végkielégítéssel távoznak az érintettek.

A levelének kiszivárgását követően Agapitov azzal védekezett, hogy a tavalyi 80 százalék növekedés után az idei első félévben 40% alá csökkent az xSolla bevételének emelkedése. Amíg 40% fölé nem kúszik az érték, addig mennie kell az összes az algoritmus által naplopónak vélt dolgozónak, továbbá 10 százalékkal csökkenti a fizetésekre fordítható keretet.

A leépítés javarészt a permi iroda alsó pozícióiban lévőket érintette, a top vezetők munkáját nem kérdőjelezi meg az ügyvezető igazgató. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy menedzserekkel való további egyeztetések után az eredetileg elküldeni kívánt gárdából olyan 60 fő mégis maradhat a cégnél.

Végül a hírek szerint Agapitov jelenleg fényt próbál deríteni a körlevelét a médiának kiszivárogtatott személy kilétére, bár ez potenciálisan szükségtelen lehet, hiszen talán már menesztette az illetőt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!