Zuhanás, tengervíz, vulkánkitörés? Hihetetlen, hogy miket éltek túl ezek az eszközök

vízálló, ütésálló, láva, víz, tenger, zuhanás, telefon, kamera
Rakétakilövés közben megolvadt a NASA kamerája, de a memóriakártya sértetlen maradt.
Vágólapra másolva!
Az elektronikai eszközök bizony rendkívül kényes eszközök, amelyek általában rosszul tolerálják az ideálistól radikálisan eltérő körülményeket. Tehát a vizet, a hőmérsékletet, a port a nagy hideget és a hatalmas forróságot. Az elektronika, a forrasztások, és speciális anyagok hamar megadják magukat az elemeknek, aminek eredményeként e készülékek megsemmisülnek, tönkre mennek. De vannak kivételek. Akad néhány olyan masina, amely elpusztíthatatlannak bizonyult, jöjjenek most ezek a történetek!
Vágólapra másolva!

iPhone ejtőernyő nélkül

Sarvinder Naberhaus 2018-ban befizetett egy sétarepülésre, és gyakorlatilag végig fotózgatta az utat a magasból. Illetve fotózgatta volna. Bár a pilóta figyelmeztette, hogy ne tegye, kidugta a készüléket az ablakon, hogy az üveg becsillanása ne legyen zavaró a képeken. Azonban 300 kilométer/órás tempónál a menetszél már eléggé agresszív, és ahogy kell, ki is tépte az iowai asszony kezéből a mobilt. Az pedig aláhullt a mélybe, viszont a nő nem vesztette el a fejét, megjegyezte, hogy nagyjából hol is történt a baleset, és leszállás után elindult, hogy megkeresse a készüléket.

Az iPhone 7 túlélte azt, hogy kiesett egy repülőből. Forrás: Apple

Kért egy mobil kölcsön, és azzal hívogatta magát, hátha valami csoda folytán a telefonja még életben van. És így is történt. A viszonylag masszív tokba burkolt modell, ugyanis megúszta a több száz méteres szabadesést, annak is köszönhetően, hogy pont egy szénabálába pottyant. A gazdája hallotta, hogy csörög, kibányászta és még egy darabig vidáman használta.

Láva a GoPro ellen

Erik Storm Hawaii-on élő idegenvezető, aki imádja és jól is ismeri a sziget vulkánjait. Az egyik hobbija a felvételek készítése a hömpölygő láváról, amihez több kamerát is használt. Többek között az akciókamerák királyának számító GoPro-kat is beveti, azonban 2017-ben ezek közül az egyiket majdnem felfalta a forró folyam.

Ezt a GoPro-t a láva sem tudta megölni. Forrás: PetaPixel

A szerkezetet egy állványra rögzítette, az azonban megbillent, és belepottyant egy résbe. Rögtön odasietett, és egy fémkalapáccsal megpróbálta kipiszkálni, de addigra már a láva körülölelte a készüléket, amelynek burkolata lángolni is kezdett. Otthon aztán megpróbálta kiszabadítani, és ahogy kapargatta le róla az olvadt kőzet és műanyag darabokat, meglepve vette észre, hogy a gyári külső burkolat bizony megóvta a kamerát. Az ugyanis még mindig villogott, és a memóriakártyája is épségben maradt. Sikerült kinyerni róla a felvételeket, sőt a termék azóta is működőképes, bár azért nem szuperál már annyira jól, min a balesete előtt.

Túlélő laptop

A Lenovo ThinkPad sorozata az üzleti notebookok egyik tipikus képviselője. E termékkategóriánál kiemelt figyelmet fordítanak a tartósságra és a strapabíró kialakításra. Egy Lenovo ThinkPad W520 2012-ben azonban olyan körülmények közé került, ahol senki sem csodálkozott volna azon, ha a mobil számítógép bedobja a törülközőt.

A Lenovo ThinkPad W520 megúszta a tüzet és a tűzoltást is. Forrás: Lenovo

Kigyulladt a ház ahol tárolták, és a forróság komoly károkat okozott a készülékházon és a burkolaton. Aztán megjöttek a tűzoltók, hogy beterítsék vízzel és habbal az egész házat, többek között ezt a szerencsétlen laptopot is. Miután a vészhelyzet elmúlt, a gép tulajdonosa viccből megpróbálta bekapcsolni a notit, és az a legnagyobb meglepetésére minden komolyabb gond nélkül el is indult.

Hőálló memóriakártya

A kaliforniai Lompoc városánál található az amerikai hadsereg Vandenberg légibázisa, amelyet a NASA is gyakran használ. 2018-ban innen indították útjára az egyik SpaceX Falcon 9 rakéta segítségével a GRACE-FO műholdat. A kilövést a szokásoknak megfelelően több közeli kamerával is rögzítették, gondolva arra, hogy ilyenkor azért nem a legideálisabbak a körülmények.

Rakétakilövés közben megolvadt a NASA kamerája, de a memóriakártya sértetlen maradt. Forrás: NASA

Hogy milyen igaza volt a felvételek készítéséért felelős Bill Ingallsnak azt tökéletesen alátámasztják a történtek is. A start során ugyanis az egyik kamerát elérték a lángok, és szó szerint megolvasztották. Az eszköz használhatatlanná vált, de mikor feltörték a belsejét, rábukkantak a memóriakártyára, amely az első jelek szerint sértetlenül vészelte át a kalandot. Betették egy olvasóba, és örömmel tapasztalták, hogy a felvételek megmaradtak.

Egy év az óceán mélyén

2015 nyarán a víz alatti fényképezéssel foglalkozó hongkongi John Ng egy érdekes objektumra lett figyelmes a Maldív-szigetek partjainál a tenger fenekén. 18,5 méteres mélységben ugyanis egy fényképezőgépet rejtő, megviselt tokra bukkant, amely láthatóan már jó ideje a víz alatt pihent.

A Panasonic Lumix GH4 kibírt egy évet az óceánban. Forrás: John Ng

Felvitte a felszínre, otthon megtisztította, és mikor kinyitotta, egy tökéletes állapotban lévő Panasonic Lumix GH4 MILC fényképezőgépet talált. És itt a tündérmesének még nincs is vége. A fényképezőgépet nem tartotta meg, hanem a gyártási szám alapján megtalálta a termék eredeti tulajdonosát. Egy kollégát, egy maláj tengeri fotóst, aki 2014-ben veszítette el a kamerát munka közben.

Bitangkemény Nokia

Emberek millióival fordult már elő, hogy a telefon kiesett a kezükből, és földet érve azonnal tönkrement. Vadim Khasanov egy 30 emeletes ház legfelső szintjéről hajtotta végre ezt: Kinn állt, beszélgetett, kezében egy Nokia 8 telkóval, ami egyszer csak kicsúszott a tenyeréből.

Kiesett a felhőkarcolóból, de megúszta a Nokia 8. Forrás: Nokiamob.net

Lerohant, és először a legrosszabbat feltételezte, hiszen a termék jobb felső sarka csúnyán behorpadt, a képernyő pedig több helyen betört. Viszont a bekapcsolás után kiderült, hogy sem az antenna, sem az aksi, sem a hardver, sem a memória nem sérült meg. A készülék ugyanis üzemképes és használható maradt. A Nokia 8 készülékháza alumíniumból készült, a hátlapot pedig grafitszálakkal erősítették meg, de azért egy 100 méteres zuhanás, mégis csak egy száz méteres zuhanás. Az, hogy ezt túlélte a mobil, gyakorlatilag csoda kategória.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!