Ötvenéves a mágia, ami megváltoztathatja a főzést

indukciós, főzőlap, modern, takarékos, elektromos
Az indukciós főzőlapok 50 évvel ezelőtt mutatkoztak be, de ma már a megfizethető kategóriába tartoznak.
Vágólapra másolva!
Fél évszázada találták fel az indukciós főzőlapokat, mégis csak mostanában kezdenek igazán elterjedni. Hogy ennek mi az oka, az mindjárt kiderül.
Vágólapra másolva!

A sütés-főzés gyakorlatilag egy idős az emberiség történelmével, hiszen a fajunkat többek között a tűz használata emelte ki az állati sorból. És az sem lehet, kérdés, hogy az élelmiszerek hőkezelése kulcsfontosságú szerepet játszott a fennmaradásunk szempontjából. A különböző civilizációk mindig is kutatták az innovatív lehetőségeket e téren, és az elektromosság korának beköszönte után óriási mértékű fejlődés történt a konyhai eszközök területén is.

Ez az evolúciós folyamat egy pillanatra sem lassult le, amelynek számos különleges berendezést köszönhetünk, például a mikrohullámú sütőt, párolót, aszalót, vagy épp az indukciós főzőlapot.

Ez utóbbi talán a legkülönlegesebb háztartási eszköz, amely működése sokak számára még mindig a mágiával egyenértékű, pedig a háttérben nem a varázslat áll, hanem a puszta fizika. 1933-ban a Chicago-i világkiállításon mutatták be első működőképes prototípusát, amely óriási feltűnést keltett. Az indukciós készülékeknél ugyanis nem magát a főzőlapot forrósítják fel, hanem az arra tett edényt. Ilyet pedig korábban még nem látott a világ. Hogy milyen szokatlan megoldásról is van szó, azt jól jelzi, hogy még négy évtizednek kellett ahhoz eltelni, hogy teljesen megoldják a technológiai kihívásokat, és értelmezhető mértékűre tudják csökkenteni a gyártási költségeket.

Az indukciós főzőlapok 50 évvel ezelőtt mutatkoztak be. Forrás: Origo

A Westinghouse 1971-ben, azaz ötven évvel ezelőtt dobta piacra a világ első kereskedelmi forgalomban is kapható indukciós főzőlapját. Az ára horrorisztikus volt, hiszen 1600 dollárért kínálták, úgy, hogy egy átlag amerikai háztartás bevétele 10 000 dollár körül alakult abban az évben. Ennek ellenére nem állt földbe a termék, ami a gyártót, és a többi piaci résztvevőt is arra ösztönzött, hogy tovább foglalkozzanak az ilyen jellegű termékek fejlesztésével. Viszonylag rövid idő alatt az indukciós főzőlapok ára a tömegek által is megfizethető mértékűre csökkent, és néhány évtizedes csúszással e masinák hazánkba is megérkeztek. Az elmúlt időszakban nálunk is egyre népszerűbbé válnak e termékek, nem is véletlenül, hiszen jó pár előnyös tulajdonsággal bírnak, és a választék is egyre nagyobb e szegmensben.

Hogyan működik

Az indukciós eszközöknél nem nyílt lángot használnak, és nem is fűtőszállal hevítik fel a főzőfelületet. Ehelyett nagyfrekvenciás elektromágnest helyeznek el a készülékben, amely erős mágneses tér létrehozására képes. Amennyiben pedig ebbe a zónába egy mágnesezhető anyag kerül, akkor az a fizikai törvényszerűségek (a mozgási energia hőenergiává alakul) hatására felmelegszik

Ma már a megfizethető kategóriába tartoznak. Forrás: Origo

E megoldás előnye, hogy a megszokottnál hatékonyabb, energiatakarékosabb a működés. Mivel nem a levegőn vagy egy lapon keresztül kell felforrósítani az edényt, és benne az ételt, ezért kevesebb hő vész kárba. Ezzel pedig energia, azaz pénz, és idő takarítható meg. Azaz magyarán kevesebb időt kell főzésre fordítani, hamarabb kész lesz az étel, illetve akár magasabb hőfok is elérhető. Emellett az is pozitívum, hogy a melegedés mértéke sokkal pontosabban szabályozható. Biztonság terén is jobb, mint a hagyományos megoldások, hiszen maga a lap nem forrósodik át, csak a lábostól, serpenyőtől vesz át hőt, ezért ne is tud annyira átforrósodni, hogy veszélyessé váljon.

Ennek köszönhetően pedig attól nem kell tartani, hogy valaki véletlenül rátenyerel, aminek következtében csúnyán megégeti magát

Viszont természetesen hátrányokkal is számolni kell, mert egyébként már rég kiszorított volna minden más eljárást ez a technológia. Ezek közül a legfontosabb, hogy egy gáztűzhely vagy kerámia főzőlap még mindig olcsóbban beszerezhető. Az is komoly megkötés, hogy csak bizonyos típusú edények használhatóak egy indukciós lapon. Tehát értelemszerűen olyanok, amelyek mágnesezhetőek, így például az öntöttvas, zománcozott acél vagy mágneses aljzattal ellátott rozsdamentes acél lábasok és serpenyők.

Vélemények

Mindenesetre, ha valaki képes túllendülni ezeken, akkor nagyon jól járhat egy indukciós főzőlappal. Rengetegen vannak, akik azt állítják, hogy megváltoztatta a konyhájukat, az ételkészítési szokásaikat egy ilyen termék, és ma már el sem tudják képzelni az életet nélkülük. Az indukciós főzőlap ugyanis pontosan a már említett előnyök miatt szó szerint átalakítja a főzés menetét. Gyorsabbá, pontosabbá kényelmesebbé teszi azt, és sokak szerint még az ételek íze is más lesz, jobban megközelíti azt, amit szerettek volna elérni. Az indukciós főzőlapok megvásárolhatóak beépített és szabadon álló kivitelben egyaránt. Ám ez utóbbinál meg kell jegyezni, hogy bizony a sütővel egybeépített eszköz valamiért ritka, mint a fehér holló. Természetesen a mai trendi szolgáltatások már megjelentek ebben a termékcsaládban is. Van már Bluetottoh és WiFi támogatással felvértezett masina is, amely okos funkciók elérését és használatát is lehetővé teszi. Tehát például mobilon keresztül ellenőrizhető az állapota, időzíthető, távolról bekapcsolható, vagy akár rendszerbe köthető más konyhai eszközökkel, így például egy elszívóval.

Csak ott meleg, ahol az edény van, bárhol máshol hideg a főzőlap. Forrás: Origo

A dizájnról még nem esett szó, pedig az fontos szempont egy háztartási berendezés megítélése során. Nos, e téren az indukciós modelleknek nincs szégyenkezésre okuk. Nem kötik meg a formatervezők kezét, mint mondjuk a gáztűzhelyek, és ennek köszönhetően modern, szép, letisztult és elegáns termékeket képesek letenni a gyártók a vásárlók elé. Az indukciós főzőlapok az elmúlt fél évszázadban nagy utat jártak be, és a semmiből előtörve sok háztartást meghódítottak. Magyarországon is egyre többen keresik őket, de hogy valaha elérik-e a tradicionálisabb megoldások sikerének szintjét, az a felsorolt hátrányok miatt azért kétséges. Mindenesetre, ha valaki szeret és tud is főzni, sokat van a konyhában, annak bátran ajánljuk, hogy gondolkozzon el egy ilyen terméken is, hibázni nem nagyon lehet vele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!