A teraszról, vagy a kertből nézné az olimpiát? - itt a megoldás

Samsung, The Terrace TV, terasz, tévé, teszt
Samsung The Terrace TV.
Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt amikor megjelentek az első péklapát méretű okostelefonok és a tabletek, sokan a televíziók halálát vizionálták, mondván ezek az eszközök átveszik majd a hagyományos tévék szerepét. Ma már látjuk, hogy nem lett igazuk, sőt, a tv tovább erősödött, köszönhetően annak, hogy képes volt a termékcsalád reagálni az új technológiákra és trendekre.
Vágólapra másolva!

Nem csoda, hogy a nagy gyártók folyamatosan keresik azon lehetőségeket, amelyekkel tovább tágíthatják a határokat. Azaz olyan felhasználási módokat kutatnak, amelyekre lehet igény, de amelyre korábban még nem nagyon kínáltak épkézláb megoldást. E szemlélet egyik első számú támogatója a Samsung, hiszen a dél-koreai cég évek óta jelentkezik egészen különleges modellekkel. Korábban már bemutattak forgatható képernyőjű tévét, dizájntelevíziót, cserélhető keretű modellt, és idén egy egészen különleges darabbal bővítették ilyen különleges készülékekből álló kínálatukat.

Samsung The Terrace TV Forrás: Samsung

Ez a The Terrace TV, azaz "Terasz" tévé, amelyet kifejezetten kültéri használatra, tehát a kertbe, erkélyre, medence partjára szánnak. Az eszköz pedig már meg is érkezett Magyarországra, mi pedig az elsők között nézhettük meg élőben ezt a meglehetősen egyedi készüléket.

Strapabíró kialakítás

A mérnökök tudták, hogy olyan termékben kell gondolkodniuk, ami ellenáll a külső behatásoknak, és akár hosszú időre, éjjel-nappal kinn lehet hagyni a szabadban. A The Terrace TV ennek megfelelően megkapta az IP55 minősítést, tehát víz- és porálló.

Jól bírja a vizet és a port Forrás: Samsung

Természetesen kipróbáltuk, meg is locsoltuk, de semmi baja nem lett. Mindennek viszont ára van, amiért a dizájn oltárán kell fizetni. A megszokottól eltérően a készülékház ugyanis iszonyú vaskos, széles. Nyoma sincs a mai tévékre jellemző légies könnyedségnek.

A kávák bizony jó vastagok Forrás: Origo

A dobozában egyébként hagyományos talpakat nem találtunk, falra vagy állványra kell fellógatni a modellt, ami pedig több emberes munka. A ki- és bemeneteket egy vízhatlanul záródó masszív ajtó mögé pakolták, szóval erre is odafigyeltek.

Képminőség

A termék a vállalat saját fejlesztésű QLED technológiájára épül, amely a megszokottnál lényegesen nagyobb maximális fényerő elérését szavatolja. Erre pedig értelemszerűen szükség is van, hogy a nappali, kinti fényviszonyok mellett is használható maradjon a termék. A kontrasztosságra sem lehet panasz, ami szintén nagyon fontos a megszokottól eltérő körülmények között. Mi 7200:1 valós kontrasztot mértünk, ami remek eredménynek számít. Az alkalmazott kvanutmpontos eljárás további szemmel látható előnye, hogy a színek ragyogóak, markánsak, de emellett természetesek. A látványvilág tényleg nagyon jó, pláne, ha valamilyen nagy dinamikatartományú videót, filmet vagy játékot tudunk ráküldeni. Mert hát a készülék támogatja az ilyen, úgynevezett HDR tartalmak megjelenítését is, amelyek visszaadása a nagy fényerő miatt igen-igen látványos.

A képminőség nagyon jó! Forrás: Origo

A modell 3840 x 2160 képpont megjelenítésére képes, azaz 4K-s, tehát a részletességre nem lehet panasz. Ráadásul a nagy felbontásban rejlő lehetőségek akkor is kihasználhatóak, ha maga a forrás anyag csak Full HD, vagy esetleg csak HD. Az úgynevezett felskálázás technológia a mesterséges intelligencia és egy gigantikus adatbázis segítségével képes kipótolni a hiányzó pixelek egy részét ugyanis. A mostani QLED televízióknál a betekintési szög hagyományosan igen jó, így már meg sem lepődtünk azon, hogy kifejezetten kiszorított pozícióból sem érzékelhető a színek fakulása, torzulása.

Azaz nyugodtan körbe lehet ülni a képernyőt, mindenki jól fogja látni a képet.

A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, az input lag pedig jó alacsony, a méréseink szerint 12,5 ms. Ennek köszönhetően a termék játékra is alkalmas lehet gond nélkül. A mozgásmegjelenítés során hibákba nem futottunk bele, pedig próbáltuk rengeteg különféle forrással. Itt kell megemlíteni, hogy a gyatra internetes videók vagy a szolgáltatóktól érkező tévé adások esetében tapasztalható olykor zajosodás, ám ezt a Zajcsökkentés funkció aktiválásával egészen hatékonyan lehet orvosolni.

Hang és kezelés

A megszólalás terén nem nyújt extrát, ami érthető is, hiszen a trükkös hangszórókat a strapabíró kialakítás miatt itt hanyagolni kellett. A basszusokból nagyon kevés jön át, emiatt a hangminőség nem annyira életszerű. Hibák nincsenek, a hangerő is megfelelő, de ez önmagában az üdvösséghez azért kevés.

Támogatja a képernyőtükrözés funkció használatát Forrás: Samsung

A Samsung azon cégek közé tartozik, amely nem engedte ki kezéből az okostévé rendszer fejlesztését. Ebből fakadóan a The Terrace is a saját fejlesztésű, Tizen smart platformra épül. Ez nem fagy, nem akad, a menürendszere pedig átlátható, ráadásul magyarul is tud. A használatába hamar bele lehet jönni, ráadásul egy saját beépített használati utasítással is ellátták. Az okos rendszeren keresztül egy rakat alkalmazás is elérhető természetesen, amelyek között megtalálhatóak a sokak által kedvelt netes appok is. Tehát lehet Netflix, Amazon Prime vagy HBO Go filmeket, és YouTube videókat is nézegetni.

Akár játékra is remekül használható Forrás: Origo

Ezek futtatása során problémák nem jelentkeztek, és a kép minősége is rendben volt. A készülék rendelkezik néhány érdekes és hasznos extrával. Ezek egyike, hogy az okostelefonok képe vezeték nélküli úton tükrözhető, azaz ilyenkor a tv hatalmas kijelzője funkcionál a mobilok kijelzőjeként. Emellett támogatja a Bluetooth technológiát, aminek köszönhetően kábelek nélkül kilőhető a hang bármilyen kompatibilis hangcuccra, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás. A tapasztalataink szerint a kapcsolat stabil, a késleltetés pedig minimális, szóval ez a szolgáltatás jól működik. Mindenképp meg kell említeni a Galériát, ami egy igen érdekes kezdeményezés. Ide belépve a tévén megjeleníthetőek különféle festmények, rajzok, fotók, poszterek, de úgy, hogy kérhetünk hozzájuk virtuális keretet vagy paszpartut is. Ez pedig olyan hatást kelt, mintha egy "igazi" képzőművészeti alkotás lógna a falon vagy állványon, és nem csupán egy digitális reprodukciója.

Van értelme?

Sokan vannak, akik kültéri használatra keresnek megjelenítőt, hiszen remek mulatság mondjuk a barátokkal együtt a kertben vagy teraszon meccset nézni. A Samsung tehát egy létező igényt elégített ki ezzel a termékével, aminek így értelemszerűen van létjogosultsága. A tesztelés során alapvetően elégedettek voltunk a készülékkel, a hangminőség terén mondjuk lenne hova fejlődni még, de mindent mérlegre téve azt tudjuk mondani, hogy ez egy jó kis tévé, ami képes ellátni a feladatát.

Viszont ez az árán is meglátszik, hiszen nagyjából 1,4 millió forintot kérnek el a 65 inches verziójáért, ami lényegesen több annál, mint amennyibe egy hasonló tudású, de csak beltéren használható rokona kerül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!