Óriásit ugorhat jövőre az SSD-k sebessége

pny xlr8 cs3140 ssd
PNY XLR8 CS3140
Vágólapra másolva!
Jó eséllyel piacra kerülnek majd az első PCI Express 5.0 csatolófelületes modellek.
Vágólapra másolva!

Újabb jelentős technológiaváltások előtt áll a számítógépes piac, jövőre elérhető válnak az első DDR5 rendszermemóriát használó és PCI Express 5.0 szabvánnyal kompatibilis processzorok és alaplapi lapkakészletek. A hírek szerint az AMD és az Intel nagyjából párhuzamosan fogják bemutatni az ezeket már támogató első termékeiket, a jövő év első felében kerülhetnek tömeggyártásba.

Akár 7,5 GB/s átviteli sebességre is képes a PNY XLR8 CS3140 Forrás: PNY

Ezzel együtt a csúcskategóriás szilárdtest-meghajtók piacán is jelentős mozgásokra lehet számítani, hiszen a PCI Express 5.0 körülbelül rádupláz adatátviteli kapacitásban az elődjére. Jelen pillanatban a leggyorsabb PCI Express 4.0-t használó SSD-k papíron akár 7,5 GB/s körüli sebességre képesek, ami erősen közelít a csatolófelületet az esetükben rendelkezésre álló 8 GB/s tempójához. Akármilyen hihetetlen, de pár év alatt eljutottunk odáig, hogy szűk keresztmetszetet kezdett jelenteni a szabvány.

Ennek megfelelően a PCI Express 5.0 által biztosított 16 GB/s átviteli sávszélesség jelentős lökést adhat a szilárdtest-meghajtók sebességében, a két hónapja bejelentett Marvell Bravera SC5 SSD vezérlőchip az új csatolófelület és NVMe 1.4b protokoll kombinált támogatásának köszönhetően akár 14 GB/s átviteli sebességre is képes.

Mindeközben természetesen a konkurencia is dolgozik a hasonló vezérlőlapkáin, így talán a jövő év vége felé újból megkezdődhet az SSD-k gyártói között a licitálás, hogy melyikőjük képes őrültebb maximális sebességű modellt biztosítani a tehetős vásárlóknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!