Hárommillió autóvásárló adatai szivároghattak ki

Volkswagen Golf
The new Volkswagen Golf
Vágólapra másolva!
Nem tudott vigyázni a személyes információkra a Volkswagen amerikai beszállítója.
Vágólapra másolva!

Súlyos adatbiztonsági incidensről számolt be a Volkswagen észak-amerikai leánycége, egy beszállítója 2019 augusztusa és 2021 májusa között bárki számára szabadon elérhetővé tett az interneten egy autóvásárlók, továbbá autóvásárlás iránt érdeklődő személyek adatait tartalmazó adatbázist. Egyesült államokbeliek mellett kanadai ügyfelek is érintettek.

A kép csak illusztráció Forrás: Volkswagen

Az incidens során összesen 3,3 millió személy adatai voltak elérhetőek a jelszót nem kérő szerveren, ezeket az információkat 2014-2019 között gyűjtötte be az amerikai Volkswagen. Személyenként eltér, hogy mit tartalmazott az adatbázis, azonban sok esetben a nevek mellett lakcímek, e-mail-címek és telefonszámok szerepeltek. Kilencvenezer hitelt felvevő ügyfél esetében a jogosítvány száma is benne volt az adatbázisban, egy „kisebb" táboruk esetében pedig a születési idő és a társadalombiztosítási szám is kiszivároghatott.

Egyelőre nem világos, hogy hozzáfért-e bárki rosszindulatúan az adatokhoz, a legnagyobb veszélyben a jogosítványos és társadalombiztosítási számos személyek lehetnek. A róluk rendelkezésre álló információk birtokában már csalások is elkövethetőek, egy hasonló adatszivárgás után a bűnözők például munkanélküli segélyt vettek fel a Geico biztosító pórul járt ügyfeleinek nevében.

A Volkswagen minden érintett ügyfele számára csalásfigyelési és kártérítési szolgáltatást biztosít arra az esetre, ha visszaélnének a beszállítójától kiszivárgott információkkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!