Betörő, mozdonyvezető vagy farmer is lehet belőlünk

betörő, tolvaj, zár, videojáték
Szerencsére a való világban ennél már vannak jóval biztonságosabb zárak is.
Vágólapra másolva!
A legtöbb ember, ha meghallja a videojáték szót jó eséllyel a lövöldözős, autós, ugrálós, kardozós, verekedős vagy focis programokra gondol, hiszen ezek vannak leginkább szem előtt. Az tény, hogy ezek a legnépszerűbbek, de ebben a hatalmas iparágban egészen elképesztő irányzatoknak is jut hely. 
Vágólapra másolva!

Teljesen őrült témákkal jelentkeztek az elmúlt években a fejlesztők és kiadók, és ennek köszönhetően a játékok a hétköznapi élet szinte minden spektrumát lefedik, és segítségükkel nem csak a katonák, harcosok vagy a szuperhősök, hanem szinte bárki életébe belekóstolhatunk. Mutatunk is néhány extrém példát.

Mozdonyvezető

Sok fiúgyerek ábrándozik arról valamiért, hogy ha felnő, akkor mozdonyvezető lesz. A legtöbben persze végül más szakmát választunk, de a számítógépes játékok segítségével megvalósíthatjuk régi álmainkat.

A Train Simulator nem árul zsákbamacskát, már a nevével is jelzi, hogy mire számíthatunk itt. Vonatoznunk kell megállás nélkül, betartani a menetrendet, megállni a pirosnál, nyomogatni a gombokat, és akár valós időben lenyomhatunk egy ezer kilométeres utat is. Igen, ez azt jelenti, hogy egész nap, órákon át a monitor előtt kell ülnünk és irányítani kell a vonatot.

A grafika megdöbbentően jó, egy csomó pályaudvar valósághű modellje bekerült a programba, és persze valódi mozdonyok pilótafülkéjébe ülhetünk be, amelyek egymástól teljesen eltérően viselkednek. A fejlesztők tehát tényleg beleadtak apait-anyait, és bár elsőre nehéz elképzelni, de bizony rengetegen vannak, akik másra sem vágynak, minthogy vonatozzanak néhány órácskát a gépükön.

Besurranó tolvaj

Mindig is szerette volna kipróbálni, hogy milyen lehet besurranó tolvajnak lenni? Ártatlan embereket meglopni? Rendőrök elől bujkálni az avarban? Jó eséllyel nem.

Szerencsére a való világban ennél már vannak jóval biztonságosabb zárak is. Forrás: Origo

De ha valaki mégis erre vágyna, akkor a közelmúltban bemutatott tolvajszimulátor segítségével ebbe is beleáshatja magát. A Thief Simulator című játékban zárakat kell feltörni, riasztókat hatástalanítani, aztán pedig elrakni a mikrohullámú sütőt, a porszívót, a családi ékszereket.

Igazából az egész játék valahol eléggé nyomasztó, és morálisan megkérdőjelezhető.

Virtuális kutyasimogatás

Ennél sokkal szívmelengetőbb témát dolgozott fel az Animal Shelter nevű program. Itt ugyanis egy állatmenhelyi dolgozó bőrébe bújhatunk. Virtuális kutyusokat kell simogatni, etetni őket, kitakarítani utánuk, vagy sétálni vinni őket.

Ehhez pedig nem kell mást tenni, csak a gombokat nyomkodni, és az egeret húzogatni. A belső nézetű módban a grafika egészen remek és a hangulat is kiváló. Az Animal Sheltert kiegészítették egy gazdasági-menedzser résszel is, amelyben belekóstolhatunk az üzleti részbe is. Tehát bevételt kell generálni, optimalizálni kell a költségeket, és a végső cél persze az, hogy minél jobb körülményeket biztosítsunk a jószágoknak.

Autópimpelés

Az autós játékok régóta, gyakorlatilag évtizedek óta igen népszerűnek számítanak, de ezek alapvetően a versenyzésre, vagy a vezetés élményére fókuszálnak. A néhány hónapja megjelent Car Deatiling viszont teljesen másra koncentrál.

Konkrétan az autószerelésre, és az autók külsejének kialakítására. Ebben a program roncs verdákat pofozhatunk ki, fényezhetünk át, polírozhatunk. Az összes ilyen folyamat pedig nem egy kattintásra történik, hiszen például a tisztításhoz akkurátusan végig kell dörgölni a jármű egész felületét. Az alkatrészek cseréjéhez pedig a szinte pixel pontosan kell betalálnunk a képernyő egyes részein elhelyezett grafikai elemekbe. Természetesen a felhasználó több lehetséges alkatrész közül is válogathat, és figyelnie kell a piszkos anyagiakra is. Amint felújított egy romos verdát, azt eladhatja, aminek az árából még több, ritkább járgányra és jobb alkatrészekre ruházhat be. Ebben a programban tehát nem a füstölgő gumiké, az akcióé és a sebességlázé a főszerep.

Gazdálkodás

Manapság nagyon trendinek számít, amikor valaki a városi léttől megundorodva vidékre költözik, és gazdálkodni kezd. E történetek vége sajnos sokszor igencsak gyászos, hiszen sokan vannak, akik rájönnek, hogy a vidéki élet nem csak annyiból áll, hogy az ember falja a házikolbászt, és issza a bort a naplementében. De a manapság igen-igen népszerű gazdálkodással foglalkozó szoftvereknek köszönhetően bárki bárhonnan kipróbálhatja, hogy milyen is a mezőgazdasági munka.

Az ilyen programok egyik tipikus képviselője a Farming Simulator. Ennek segítségével elmélyedhetünk a paraszti élet rejtelmeiben: vethetünk, boronálhatunk, traktorozhatunk, szánthatunk, betakaríthatjuk a termést. Emellett foglalkozni kell a farm menedzselésével, tehát kicsit megismerhetjük az agráriummal kapcsolatos gazdasági dolgokat is. E szoftverben nincs semmilyen agresszió, vér, vagy komoly akció, de mégis tízmilliók imádják. A sikerben óriási szerepet játszik a remek grafika, és a kiváló hangulat. És lássuk be, szuper dolog, hogy már ilyesmiről is csináltak számítógépes játékot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!